ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Η Πολωνία εξετάζει να αυξήσει τη συμμετοχή της στην πυρηνική αποτροπή του NATO

Η συγκεκριμένη χώρα είναι ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εταίρους της Ουκρανίας. Να σημειωθεί ότι Κίεβο παρήγγειλε από τη Βαρσοβία, 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας μελετά το πώς μπορεί να μεγεθύνει τη συμμετοχή της στην πυρηνική αποτροπή του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, πάντως δεν αναμένεται να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα συμμάχων της στην επικράτειά της, δήλωσε χθες σύμβουλος της προεδρίας της χώρας αρμόδιος για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

«Η Πολωνία θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την εμπλοκή της και τη συνεργασία της στο πλαίσιο της πυρηνικής αποτροπής του NATO και να αναλάβει ευθύνες — όμως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων (σ.σ. στο έδαφός της) είναι εντελώς διαφορετικό θέμα», εξήγησε ο Γιάτσεκ Σιβέρα, σύμβουλος του πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα για ζητήματα ασφαλείας, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχόλιο του κ. Σιβέρα καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως θα αναπτυχθούν ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, που γειτονεύει με την Πολωνία. Οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για δεκαετίες. Αν και οι λεπτομέρειες για αυτά παραμένουν στρατιωτικό μυστικό, πιστεύεται πως ως και 20 πυρηνικές βόμβες βρίσκονται στη αεροπορική βάση Μπούχελ, στη δυτική Γερμανία.

Θα φορτωθούν σε αεροσκάφη Tornado εάν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν. Στο ιδιόλεκτο του NATO, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε συμμαχικές χώρες ονομάζεται «πυρηνικός καταμερισμός» (nuclear sharing). Η συμμετοχή της Πολωνίας μέχρι σήμερα περιορίζεται σε διαβουλεύσεις όπως οι άκρως απόρρητες συνομιλίες για τον πυρηνικό καταμερισμό στο πλαίσιο οργάνων του NATO που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Ντούντα είχε πει τον Οκτώβριο πως η Πολωνία θα συμμετάσχει περισσότερο στην πυρηνική αποτροπή της στρατιωτικής συμμαχίας. Η δήλωση αυτή του πολωνού προέδρου είχε εκληφθεί τότε ως ένδειξη πως θα αναπτύσσονταν στην επικράτεια της χώρας του πυρηνικά όπλα. Πέραν της Γερμανίας, αμερικανικά πυρηνικά όπλα πιστεύεται πως είναι αποθηκευμένα επίσης στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Τουρκία. Ειδικοί εκτιμούν πως είναι περίπου εκατό.

Εκτός από τις ΗΠΑ, άλλα δυο κράτη μέλη του NATO Βρετανία και Γαλλία) διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας παρήγγειλε σε αυτήν της Πολωνίας εκατό τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου KTO Rosomak.

Εντωμεταξύ, συμφωνία για την πώληση των οχημάτων ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες Σάββατο στην εγκατάσταση όπου παράγονται τα Rosomak, στη Σεμιανοβίτσε Σλάνσκε (νότια). Διευκρίνισε πως έλαβε την παραγγελία προσωπικά από τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

Το Rosomak Αδηφάγος» στα πολωνικά) είναι τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης/μεταφοράς προσωπικού με βάρος 22 τόνων και χώρο για τον οδηγό, τον πυροβολητή, τον αρχηγό πληρώματος και οκτώ στρατιώτες. Φέρει αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στο φινλανδικό όχημα πολλαπλών ρόλων Patria AMV.

Η αγορά τους από την Ουκρανία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει απευθείας με κονδύλια της ΕΕ και εν μέρει με κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Ο κ. Μοραβιέτσκι, δεξιός εθνικιστής, τόνισε ότι η παραγγελία δείχνει πως «η ισχυρή οπλική βιομηχανία μεγεθύνεται» στην Πολωνία.

Πρόσθεσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την πώληση Rosomak στη Σλοβενία και στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων. Η εγκατάσταση στη Σεμιανοβίτσε Σλάνσκε έχει σήμερα δυνατότητα να παράγει εκατό τέτοια οχήματα σε ετήσια βάση, όμως ο κ. Μοραβιέτσκι είπε πως διεξάγεται συζήτηση για να διπλασιαστεί το παραγωγικό δυναμικό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τουσκ σχεδιάζει συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ

Το ουκρανικό θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τους, Το μέλλον της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας σε Κίεβο και Λβιβ, «κύματα» drones

Τα νέα πλήγματα καταγράφονται την επομένη πολύνεκρης επίθεσης με δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 271.
drone-mi epandromeno aeroskafos
ΔΙΕΘΝΗ

Ανεξέλεγκτα ιπτάμενα αντικείμενα στον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Τον Δεκέμβριο του 2023 η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος μπήκε στον εναέριο χώρο της. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς ένα αντικείμενο βρέθηκε σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Ζάμοτς και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντι: Υποστηρίζουμε τον διάλογο για την αποκατάσταση της ειρήνης

«Η Ινδία είναι κατηγορηματικά πεπεισμένη ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Μόντι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ.