Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει καμία επιθυμία για ειρήνη, ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», προειδοποίησε. «Ο πρόεδρος Πούτιν θέλει μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη όπου αυτός μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του, όπου αυτός μπορεί να αποφασίζει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, μια εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Έπειτα από ένα χρόνο μαχών με δεκάδες χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές, η Βορειοατλαντική Συμμαχία εκφράζει φόβους για μια νέα ρωσική επίθεση. Τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας παραμένουν πιο αποφασισμένα από ποτέ να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα βγει στο τέλος νικήτρια, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και για να της παράσχουμε όπλα, πυρομαχικά και την υποστήριξη που χρειάζεται», είπε.
«Αν ο πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι μια τραγωδία για τους Ουκρανούς. Αλλά θα είναι επίσης επικίνδυνο για όλους εμάς, επειδή αυτός και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες θα πειστούν ότι όταν χρησιμοποιούν στρατιωτική δύναμη, μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους», κατέληξε.
Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε πως «τώρα είναι η ώρα» για την Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο και οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί από όλους τους συμμάχους εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.
Η Τουρκία θεωρείται ευρέως πως συνιστά το κύριο εμπόδιο, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει να εννοηθεί πως η χώρα θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση της Φινλανδίας αλλά όχι και της Σουηδίας, καθώς διατείνεται ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους.
Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία έπειτα από μια διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας ο Ράσμους Παλουντάν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας, Σκληρή Γραμμή, έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.
Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου «επονείδιστη ενέργεια» και είπε πως η σουηδική κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή θέση απέναντι στη διαδήλωση η οποία θα πρέπει να επαινεθεί. «Για μένα, αυτό δείχνει απλώς πως η Σουηδία και η Φινλανδία καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν πολιτικές που αναγνωρίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός να επικυρώσει», είπε.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι μπορεί να αξιολογήσει τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας ξεχωριστά. Αν και παραδέχθηκε πως η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της για την τρομοκρατία για να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε πως οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.