Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.
«Αν ρώσοι ολογάρχες...ή όποιοι ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν», είπε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε μια ερώτηση στο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.
«Αν εννοείτε αν αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία, τότε φυσικά αν είναι νόμιμη και όχι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, θα το εξετάσω. Αν είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, τότε είναι άλλο ζήτημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.
Δύο υπερπολυτελείς θαλαμηγοί που ανήκουν στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχουν ελλιμενιστεί σε τουρκικά θέρετρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, αν και κράτος μέλος του NATO, διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, ενώ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αρκετές χώρες προχώρησαν σε κατασχέσεις θαλαμηγών που ανήκουν σε ορισμένους από τους πλουσιότερους Ρώσους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα τους πάρουν «τα αγαθά πολυτελείας που απέκτησαν εγκληματώντας», όπως το έθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ υιοθέτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον κατάλογο συμπεριλαμβανόταν το όνομα του κ. Αμπράμοβιτς, μεταξύ άλλων.
Ο ολιγάρχης, στον οποίο ανήκει μια ακόμη μεγαλύτερη θαλαμηγός, η Eclipse, μήκους 162 μέτρων, πλήττεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο από πάγωμα πόρων και ταξιδιωτική απαγόρευση.
Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μεν, αλλά γενικά διατηρεί ανοικτούς διαύλους με τη Ρωσία και αποπειράται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή.