Η Ταϊβάν επιθυμεί να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά τη διμερή επενδυτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου) η πρόεδρος της νήσου Τσάι Ινγκ Γουέν.
Η ΕΕ συμπεριέλαβε την Ταϊβάν στον κατάλογο των εμπορικών εταίρων της για μια πιθανή διμερή επενδυτική συμφωνία το 2015, ένα χρόνο πριν η Τσάι γίνει πρόεδρος της Ταϊβάν, αλλά έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ταϊβάν για το θέμα.
Ενώ αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων της Ταϊβάν, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της όπως αναφέρει το Euractiv, δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το δημοκρατικά κυβερνώμενο νησί λόγω των αντιρρήσεων της Κίνας, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της.
Συναντώντας αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τσάι δήλωσε ότι η Ταϊβάν και η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσουν μια «ανθεκτική δημοκρατική συμμαχία».
«Η Ταϊβάν επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές, να ενισχύσει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και να επιταχύνει την πρόοδο στη διμερή επενδυτική συμφωνία Ταϊβάν-ΕΕ, η οποία θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές για την επέκταση των επενδύσεων», δήλωσε στην ομάδα, σε σχόλια που μετέδωσε ζωντανά το προεδρικό γραφείο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φλερτάρει την Ταϊβάν, έναν σημαντικό παραγωγό ημιαγωγών, ως έναν από τους «ομοϊδεάτες» εταίρους με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράξης για τα τσιπ που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε στην Τσάι ότι η ΕΕ και η Ταϊβάν μοιράζονται κοινές αξίες όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η εταιρική μας σχέση στο εμπόριο και τις επενδύσεις με την Ταϊβάν είναι μια στρατηγική σχέση με γεωπολιτικές επιπτώσεις», δήλωσε η κ. Ασημακοπούλου.
«Οι συνάδελφοί μου και εγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλέσαμε την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να δρομολογήσει χωρίς καθυστέρηση μια εκτίμηση επιπτώσεων, μια δημόσια διαβούλευση και μια άσκηση προσδιορισμού του πεδίου εφαρμογής για τη διμερή επενδυτική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ταϊβάν», πρόσθεσε.
Ενώ η Ταϊβάν και η ΕΕ πραγματοποίησαν εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον Ιούνιο, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση αυτή η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για εργοστάσια στην Ευρώπη.
Η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο και η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας, επισήμανε πέρυσι ότι βρισκόταν στα αρχικά στάδια εξέτασης μιας πιθανής επέκτασης στη Γερμανία, μέλος της ΕΕ, αλλά από τότε δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.