Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε τον Ρόμπερτ Μπλερ ειδικό επιτετραμμένο της κυβέρνησής του για τη διεθνή τηλεπικοινωνιακή πολιτική, αναθέτοντάς του να συμβάλλει στις κινήσεις ως προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενεάς (5G) σε στενή συνεργασία με τον Λάρι Κάντλοου, σύμβουλο του Λευκού Οίκου για οικονομικά ζητήματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος χθες Δευτέρα.
Ανώτερος σύμβουλος του γενικού γραμματέα της αμερικανικής προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ο Μπλερ αψήφησε την κλήτευση που του επιδόθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εντός των ορίων της έρευνας για το εάν και κατά πόσον ο Τραμπ άσκησε καταχρώμενος το αξίωμά του πίεση στην Ουκρανία ώστε να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος ενός πολιτικού του αντιπάλου, του αμερικανικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ θέλει ο Μπλερ να κληθεί να καταθέσει στη Γερουσία, όπου θα διεξαχθεί η δίκη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, που αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα.
Ο Μπλερ θα συνεχίσει να είναι σύμβουλος του προέδρου και ανώτερος σύμβουλος του γενικού γραμματέα της προεδρίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η ανάθεση του νέου ρόλου στον Μπλερ καταγράφεται εν μέσω της διεθνούς εκστρατείας της Ουάσινγκτον στο στόχαστρο της οποίας βρίσκεται ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους της να αποκλείσουν τη Huawei από όλες τις δημόσιες συμβάσεις για την κατασκευή δικτύων 5G, καθώς λέει πως η εταιρεία ενδέχεται να κατασκοπεύει τους πελάτες της για λογαριασμό του Πεκίνου.
Επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας, η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε τη Huawei στη μαύρη λίστα ως προς το εμπόριο τον Μάιο, απαγορεύοντας σε όλες τις εταιρείες που παράγουν αγαθά στις ΗΠΑ να την προμηθεύουν εάν δεν εξασφαλίσουν προηγουμένως ειδική άδεια.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε τον περασμένο μήνα ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει ακόμη αυστηρότερους τους περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που προορίζονται για την κινεζική εταιρεία, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.