Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε κονδύλι 2,3 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 1,65 δισ. ευρώ) για την προώθηση της οικονομικής και διπλωματικής στρατηγικής του στην περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, όπου η Οτάβα θέλει να μετατραπεί σε «αυθεντικό και αξιόπιστο εταίρο», ανταγωνιζόμενη την Κίνα.
Για να ενισχύσει την παρουσία και την επιρροή της στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, η Οτάβα επιδιώκει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της στον Ειρηνικό, ιδίως την ανάπτυξη φρεγάτας, την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδύσεων, την υποστήριξη προγραμμάτων «διεθνούς φεμινιστικής βοήθειας», τη χρηματοδότηση «βιώσιμων» υποδομών και την ενίσχυση του καναδικού διπλωματικού δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το μέλλον του Ινδο-Ειρηνικού είναι το δικό μας· έχουμε να διαδραματίσουμε ρόλο. Προς τον σκοπό αυτό, πρέπει να είμαστε αυθεντικός και αξιόπιστος εταίρος» μεταξύ των δυτικών συμμάχων, συνόψισε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, η Μέλανι Ζολί, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η νέα καναδική στρατηγική «στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ο Καναδάς είναι παρών στην περιοχή κι είναι εδώ για να μείνει», πρόσθεσε. Ο «οδικός χάρτης» που παρουσιάστηκε σκοπό έχει να «βαθύνει τη δέσμευσή μας στον Ινδο-Ειρηνικό κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, αυξάνοντας την συμβολή μας στην ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιφέρεια», αναφέρει το κείμενο.
Η νέα «στρατηγική» αυτή αποκαλύπτεται μετά την περιοδεία του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και της κυρίας Ζολί στην περιοχή, όπου έλαβαν μέρος σε διάφορες συνόδους: αυτή του ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ, στην Καμπότζη, αυτή της G20, στο Μπαλί, στην Ινδονησία, και αυτή της APEC (της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) στη Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη.
Ο Καναδάς, η σχέση του οποίου με την Κίνα είναι εξαιρετικά τεταμένη τα τελευταία χρόνια, δεν κρύβει πως η στρατηγική του στην περιοχή θέλει να είναι αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου. «Υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα με το γεγονός ότι η Κίνα σήμερα δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και προσπαθεί να τους αλλάξει, ή να τους ερμηνεύσει προς το δικό της όφελος», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ζολί στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα La Presse του Κεμπέκ. «Υπάρχει γεωπολιτικός κίνδυνος στις επιχειρηματικές δοσοληψίες με την Κίνα», επέμεινε.