ΓΔ: 1399.38 0.13% Τζίρος: 72.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:30 DATA
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη σιγουριά της πως σύντομα θα εγκριθεί και ένα παγκόσμιο πλαφόν για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Φινλανδία την Πέμπτη.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει, να αμβλύνουμε περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για ένα 9ο πακέτο κυρώσεων», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου ενώ συμπλήρωσε ότι «και είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του».

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλλει πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολαρίων  για το ρωσικό πετρέλαιο. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώνονταν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του ανώτατου ορίου ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ. Για να αντισταθμίσει το αποδυναμωμένο σχέδιο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, πιέζει για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.

Το ανώτατο όριο τιμών θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες, όπως ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται κάτω από το συμφωνημένο όριο. Το σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου, το οποίο προωθείται από την G-7, έχει δύο στόχους: να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες αιχμές των τιμών, ενώ ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει την προσθήκη ορισμένων περιόδων χάριτος στην τελευταία έκδοση της νομοθεσίας για το ανώτατο όριο και έχει περιορίσει σημαντικά τις κυρώσεις για τις ναυτιλιακές διατάξεις. Η τελευταία πρόταση χαλαρώνει αρκετά στοιχεία του ανώτατου ορίου που είχαν καθοριστεί στην πιο πρόσφατη δέσμη κυρώσεων του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να θέσουν επ' αόριστον περιορισμούς στα πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται τώρα σε μια περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη Ροστόφ μετά από επίθεση UAV

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε 5.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου και πως για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες πυροσβέστες.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drone της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Ρωσίας

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις με UAVs με στόχο ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ειδικά διυλιστήρια. Tο παραγωγικό δυναμικό ως προς τη διύλιση καυσίμων στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 15%.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
fysiko aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συνιστά στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.