Στην εκτίμηση ότι ο πύραυλος που έπληξε χθες περιοχή της ανατολικής Πολωνίας και προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων ήταν ρωσικός αντιαεροπορικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία καταλήγουν οι πολωνικές αρχές και οι Αμερικανοί.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο πύραυλος που έπληξε ένα πολωνικό συνοριακό χωριό να προέρχεται από την αεράμυνα της Ουκρανίας.
«Απολύτως τίποτα δεν δείχνει ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση εναντίον της Πολωνίας... Είναι πολύ πιθανό ότι ήταν ένας πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην αντιπυραυλική άμυνα, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», είπε στους δημοσιογράφους.
Δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις αρχικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ δήλωσαν στο CNN ότι φαίνεται ότι ο πύραυλος προήλθε από την Ουκρανία, παρόλο που ήταν ρωσικής κατασκευής.
Oι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών συζητήθηκαν στην έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί και θα αποτελέσουν επίσης θέμα συζήτησης σε συνάντηση πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση της G7 ήταν επίσης εσκεμμένα διφορούμενη όσον αφορά το περιστατικό, εστιάζοντας πολύ περισσότερο στα δεκάδες χτυπήματα που συνέβησαν τις ώρες πριν από τη διέλευση των πυραύλων στην Πολωνία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι είναι απίθανο ο πύραυλος που προσγειώθηκε στην Πολωνία να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία μετά από διαβουλεύσεις με συμμάχους στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία.
«Δεν θέλω να πω ότι εξαπολύθηκε από τη Ρωσία μέχρι να ερευνήσουμε πλήρως», συνέχισε ο Μπάιντεν. «Είναι απίθανο με βάση την τροχιά του ότι εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Αλλά θα δούμε».
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά ρωσικής κατασκευής κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης σύγκρουσης. Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους ρωσικής κατασκευής ως μέρος του συστήματος αεράμυνάς της. Αυτά τα οπλικά συστήματα παλαιότερης γενιάς, S-300, χρονολογούνται από την περίοδο που τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε δήλωσή του στο CNN την Τετάρτη, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν διέψευσε ρητά τις αναφορές ότι ο πύραυλος προήλθε από την Ουκρανία, αλλά τόνισε την ευθύνη της Ρωσίας για την έναρξη του πολέμου.
«Υπάρχει μόνο μία λογική που πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου. «Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από τη Ρωσία. Η Ρωσία επιτίθεται μαζικά στην Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ. Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε ένα απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση – όλα προέρχονται μόνο από τη Ρωσία».
«Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιοδήποτε πυραυλικό περιστατικό εδώ. Έτσι, όταν μια επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει ένα εσκεμμένο, μαζικό πυραυλικό χτύπημα εναντίον μιας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα απαρχαιωμένα όπλα της σοβιετικής εποχής (πύραυλοι κλάσης Kh), αργά ή γρήγορα συμβαίνει κάτι και στα εδάφη άλλων κρατών».
Το Κρεμλίνο επαίνεσε τη «μετρημένη» απάντηση της Ουάσινγκτον μετά την προσγείωση ενός πυραύλου στην Πολωνία, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «απίθανο» να προήλθε από τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δοθεί προσοχή στη μετρημένη και πιο επαγγελματική απάντηση από την αμερικανική πλευρά. «Όσο για το περιστατικό στην Πολωνία, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό», πρόσθεσε.
Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε όλη την Ουκρανία, μία ημέρα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις που έπληξαν τις ενεργειακές υποδομές της. Περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μετά τα χθεσινά πλήγματα με ρουκέτες, ενημερώθηκα το πρωί ότι οι περισσότεροι συνδρομητές επανασυνδέθηκαν. Οι μηχανικοί και οι διασώστες μας εργάστηκαν όλη τη νύχτα σε διαφορετικές περιοχές», είπε, δεσμευόμενος ότι η Ουκρανία θα «νικήσει όλους τους εχθρούς».
Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Σέρχι Πόπκο, δήλωσε στο Telegram ότι «χάρη στο καλά συντονισμένο έργο των μηχανικών και των υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ...έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών».