Το στρατιωτικό καθεστώς του Μαλί ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι άρχισε να διενεργείται έρευνα για το εάν διαπράχθηκαν ή όχι δολοφονίες 53 άμαχων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «παραπληροφόρηση» ορισμένων μέσων ενημέρωσης. «Διενεργούνται έρευνες της χωροφυλακής για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για την υποτιθέμενη δολοφονία 53 αμάχων στο χωριό Γκούνι-Άμπε», ανέφερε ο στρατός στο τέλος τετρασέλιδης ανακοίνωσής του για τις επιχειρήσεις του από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για τα γεγονότα, την πηγή ή την προέλευση των «πληροφοριών» στις οποίες αναφέρεται. Το Radio France International (RFI) κάλυψε στις αρχές του Σεπτεμβρίου φρικαλεότητες αποδιδόμενες από πηγές στην περιοχή σε στρατιώτες, ρώσους μισθοφόρους και μέλη κοινότητας παραδοσιακών κυνηγών στο χωριό Νία-Ούρο, όχι μακριά από το Γκούνι-Άμπε, στην περιοχή Μοπτί. Το RFI έκανε επίσης λόγο για βιασμούς, σεξουαλικά εγκλήματα, κλοπές και λεηλασίες.
Το Νία-Ούρο και κοινότητες γύρω από αυτό, όπου είναι γνωστό πως έχουν βρει στέγη τζιχαντιστές της Κατίμπα Μασίνα, οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα, έγινε θέατρο επιχειρήσεων του στρατού του Μαλί για αρκετές ημέρες. Η παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, στους οποίους αποδίδονται διάφορες ωμότητες, αναφέρεται συχνά. Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 διαψεύδει πως επιχειρούν στη χώρα του Σαχέλ μισθοφόροι, μιλά για παρουσία ρώσων εκπαιδευτών, που εστάλησαν στο πλαίσιο παλιάς συνεργασίας που αναζωογονήθηκε. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί κατηγορείται επί χρόνια για τη διάπραξη φρικαλεοτήτων, και από την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.
Ο αντίλογος του στρατιωτικού καθεστώτος είναι πως φροντίζει συστηματικά να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι διενεργεί έρευνες όταν καταγγέλλονται παραβιάσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των τελευταίων όμως δεν δημοσιοποιούνται ποτέ. «Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας καλεί για ακόμη μια φορά σε επαγρύπνηση απέναντι στην προπαγάνδα, το δηλητήριο και την παραπληροφόρηση ορισμένων μέσων ενημέρωσης μοναδικός σκοπός των οποίων είναι να σπείρουν το χάος, το μίσος, τον διχασμό και την καταστροφή στο Μαλί», κατά την ανακοίνωση του στρατιωτικού καθεστώτος. Είναι εξαιρετικά περίπλοκη οποιαδήποτε προσπάθεια να συγκεντρωθούν πληροφορίες σε απομονωμένες ζώνες όπως το Νία-Ούρο, που είναι σχεδόν απρόσιτες με δεδομένη την κατάσταση των υποδομών και την ανασφάλεια.