ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Να μειωθεί πάση θυσία ο πληθωρισμός, χαμηλότερη η ανάπτυξη το 2023

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον πληθωρισμό και προαναγγέλλει νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023.

Η «πάταξη» του πληθωρισμού είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και θα πρέπει να γίνει με χρήση κατά κύριο λόγο της νομισματικής πολιτικής, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην ομιλία της για την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου. 

Φρόντισε, βέβαια, να προσθέσει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε το όποιο πλήγμα στην ανάπτυξη να είναι ελεγχόμενο. 

Η κα Γκεοργκίεβα παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι διόλου θετικές για το επόμενο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση που πλήττει περισσότερο την ευρωζώνη, αποτελούν ένα πολύ δύσκολο συνδυασμό, ενώ προαναγγέλλει ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. Από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας - με ένα πλαίσιο κανόνων για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό, σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη αστάθεια - μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές - ένας κόσμος στον οποίο κάθε χώρα μπορεί να εκτροχιαστεί ευκολότερα και συχνότερα».

Αναφερόμενη στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σημείωσε ότι «τον περασμένο Οκτώβριο, προβλέπαμε μια ισχυρή ανάκαμψη από τα βάθη της κρίσης του Covid. Η παγκόσμια ανάπτυξη έφθασε το 6,1% το 2021. Και οι περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, πίστευαν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιζόταν και ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε γρήγορα -κυρίως επειδή αναμέναμε ότι τα εμβόλια θα βοηθούσαν στην τιθάσευση των διαταραχών στην πλευρά της προσφοράς και θα επέτρεπαν την ανάκαμψη της παραγωγής. Όμως δεν συνέβη αυτό.

Πολλαπλά σοκ, ανάμεσά τους ένας παράλογος πόλεμος, άλλαξαν την οικονομική εικόνα εντελώς. Μακριά από το να είναι παροδικός, ο πληθωρισμός έγινε πιο επίμονος. Έχουμε υποβαθμίσει τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη ήδη τρεις φορές, σε μόλις 3,2% για το 2022 και 2,9% για το 2023. Και όπως θα δείτε στις επικαιροποιημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές μας την επόμενη εβδομάδα, θα υποβαθμίσουμε την ανάπτυξη για το επόμενο έτος. Και θα επισημάνουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται».

Οι βασικές προοπτικές 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει μείωση του πληθωρισμού», τονίζοντας ότι «εάν δεν υπάρξει αρκετή σύσφιξη, ο πληθωρισμός θα παγιωθεί, γεγονός που θα απαιτούσε τα μελλοντικά επιτόκια να είναι πολύ υψηλότερα και πιο σταθερά, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ανάπτυξη και τεράστια ζημιά στους ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική και πολύ γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής -και μάλιστα με συγχρονισμένο τρόπο σε όλες τις χώρες - θα μπορούσε να ωθήσει πολλές οικονομίες σε παρατεταμένη ύφεση.

Η δεύτερη άμεση προτεραιότητα είναι να τεθεί σε εφαρμογή μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική -μια πολιτική που προστατεύει τους ευάλωτους, χωρίς να αυξάνει τον πληθωρισμό. Δεδομένης της σοβαρότητας της κρίσης του κόστους ζωής, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν δημοσιονομικά μέτρα που θα είναι όχι μόνο προσωρινά, αλλά και στοχευμένα - με επίκεντρο τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Όπου οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να επιμείνουν, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να παρέχουν άμεση βοήθεια σε χαμηλά και μεσαίου εισοδήματος - και να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ελέγχων των τιμών. Γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος τιμές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα δεν είναι οικονομικά προσιτός-ούτε αποτελεσματικός.

Η αποφυγή της αδιάκριτης δημοσιονομικής στήριξης είναι ζωτικής σημασίας, διότι αν γίνει σε ευρεία βάση, η ώθηση στη ζήτηση θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, ενώ η νομισματική πολιτική είναι πατάει το φρένο, δεν θα πρέπει να έχετε μια δημοσιονομική πολιτική που πατάει το γκάζι. Αυτό θα ήταν μια πολύ σκληρή και επικίνδυνη διαδρομή.

Η τρίτη προτεραιότητά μας είναι οι κοινές προσπάθειες για τη στήριξη των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ένα ισχυρότερο δολάριο, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι εκροές κεφαλαίων προκαλούν τριπλό πλήγμα σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η πιθανότητα εκροών χαρτοφυλακίου από αναδυόμενων αγορών κατά τα επόμενα τρία τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 40%.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρόκληση για τις χώρες με μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. Η διατήρηση της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα βοηθήσει. Αλλά οι χώρες θα επωφεληθούν επίσης από μια πιο προληπτική προσέγγιση και από τη λήψη προληπτικών μέτρων πριν από την εμφάνιση κρίσης». 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΔΝΤ και G20 για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προϊόντων

Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Βρετανία να να καλεί για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πάνω από 2% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος και το 2025, έναντι 0,8% στην ευρωζώνη το 2024 και 1,2% το 2025. Το Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία άντεξε στο μεγάλο κύμα του πληθωρισμού

«Οι οικογένειες πονάνε, οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι. Οι προηγμένες οικονομίες είδαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ σε μια γενιά», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.