Η Shell στράφηκε στον επικεφαλής της επιχείρησης φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να προωθήσει τη μετάβασή της σε ένα πιο πράσινο μέλλον, επιλέγοντας τον Wael Sawan να αντικαταστήσει τον Ben van Beurden ως διευθύνων σύμβουλος.
Ο διορισμός του Sawan έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πετρελαϊκό γίγαντα, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων σε καθαρό μηδέν έως το 2050 και στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και όταν η Ευρώπη αναζητά την παραδοσιακή ενέργεια για να επιβιώσει από την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση.
Ο 48χρονος Λιβανέζος-Καναδός Sawan θεωρούνταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον van Beurden, ο οποίος αποχωρεί στο τέλος του έτους μετά από σχεδόν μια δεκαετία στο τιμόνι και 40 χρόνια στην εταιρεία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως σημειώνει το Reuters, ο van Beurden επέβλεψε τη μεγαλύτερη εξαγορά της Shell εδώ και δεκαετίες και οδήγησε την εταιρεία μέσα από δύο μεγάλες υφέσεις και μια κρίσιμη κίνηση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - ένα έργο που θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τον διάδοχό του.
Η Shell έχασε μια υπόθεση - ορόσημο εναντίον ακτιβιστών για το κλίμα πέρυσι, όταν ολλανδικό δικαστήριο την διέταξε να μειώσει ταχύτερα τις εκπομπές - μια απόφαση κατά της οποίας η εταιρεία άσκησε έφεση.
Ο Sawan προηγουμένως ήταν επικεφαλής της επιχείρησης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell και τώρα επιβλέπει την ανάπτυξή της στις χαμηλού άνθρακα ενέργειες, καθώς και τη γιγαντιαία ολοκληρωμένη επιχείρηση φυσικού αερίου.
Οι αναλυτές της Credit Suisse δήλωσαν ότι είναι γνωστός στους επενδυτές και αναμένουν ότι ο διορισμός του θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη στρατηγική της Shell. Η Credit Suisse Asset Management είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους μετόχους της Shell.
Ο Ολλανδός van Beurden, ο οποίος εντάχθηκε στη Shell το 1983 και έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2014, θα παραμείνει ως σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου και θα αποχωρήσει από την εταιρεία στα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους.
Ο 64χρονος επικεντρώθηκε πρόσφατα στη μεταφορά της έδρας της Shell από τη Χάγη στο Λονδίνο στις αρχές του 2022, καθώς και στην ενεργειακή κρίση που έχει καταλάβει τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Μετά την πανδημία του κορονοϊού και την κατάρρευση της ενεργειακής ζήτησης στις αρχές του 2020, η Shell, υπό τον van Beurden, μείωσε το μέρισμά της, το μεγαλύτερο στον κόσμο εκείνη την εποχή με περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά τον Ιούλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ, με κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, καταρρίπτοντας το όριο που είχε θέσει μόλις τρεις μήνες πριν.
«Οι επενδυτές θα αναζητήσουν διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των μερισμάτων και τη στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρώτα και κύρια, και με αυτή τη σειρά», δήλωσε η αναλύτρια της Hargreaves Lansdown Sophie Lund-Yates.
Οι εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της Shell, οι οποίες έχουν κερδίσει πάνω από 44% σε αξία μέχρι στιγμής φέτος, σημείωναν μικρή άνοδο στις πρώτες συναλλαγές.