ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Με απίστευτη έκπτωση πουλήθηκε στη Shell πετρέλαιο από τη Ρωσία

Με έκπτωση άνω του 20% η Shell αγόρασε πετρέλαιο από την Ρωσία, σηματοδοτώντας την τεράστια απώλεια εσόδων που θα έχει ο Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά από 10 ημέρες όπου η αγορά δεν είχε πλησιάσει το ρωσικό πετρέλαιο, η Shell προχώρησε στην αγορά πετρελαίου Ουραλίων σε μια πρωτοφανή έκπτωση καθώς ο βρετανικός όμιλος συνεχίζει να αγοράζει από την Ρωσία παρά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Shell αγόρασε το πετρέλαιο κατά 28,5 δολάρια χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του brent που έκλεισε χθες το βράδυ στα 118 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 6,85%, και αποτελεί το όριο αγορών. Η Shell επίσης δεν θα επιβαρυνθεί με την μεταφορά του καθώς το φορτίο αγοράστηκε βάσει συμφωνίας.

Πάντως η Shell συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από την Ρωσία, όπως δηλώνει στο Bloomberg πηγή με γνώση της αγοράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις και θα συμμορφωθεί αν υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς. Σε μια σειρά από αναρτήσεις της στο Twitter, η Shell αναφέρει πως αγοράζει προμήθειες από τη Ρωσία για να συνεχίσει τις παραδόσεις της στους πελάτες και ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός θα μειώσει τις αγορές μόλις γίνουν προσβάσιμες άλλες εναλλακτικές πηγές αργού πετρελαίου.

Η απόφαση της Shell να αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία είναι κρίσιμης σημασίας για την αγορά καθώς οι κυβερνήσεις δεν έχουν απαγορεύσει την αγορά πετρελαίου από την χώρα που έχει εισβάλλει στην Ουκρανία, υπό τον φόβο ότι θα εκτοξευτούν περαιτέρω οι τιμές. Η αγορά από την Shell που αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές πετρελαίου παγκοσμίου μπορεί να δώσει τον τόνο στην αγορά.

Η αγορά αυτή αποτελεί την πρώτη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο S&P Global Platts μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν και καταδεικνύει πως η Ρωσία θα πρέπει να καταφύγει σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις για να πουλήσει το πετρέλαιό της, χάνοντας ένα πολύ σημαντικό μερίδιο εσόδων, αντανακλά επίσης και το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν αγοραστές για το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Rosneft βρίσκεται σε διαδικασία να καταφέρει να ολοκληρώσει την πώληση ενός τεραστίου φορτίου αργού πετρελαίου. Η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει 83 εκατ. βαρέλια από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Αν και η αγορά της Shell δεν συνδέεται με αυτή την πώληση, δίνει ωστόσο το στίγμα για το πόσο χαμηλά αναμένεται να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου των Ουραλίων (που είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερης ποιότητας ακόμα και από το αμερικανικό αργό) μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 10 ημέρες δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από αγοραστές για το ρωσικό πετρέλαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διυλιστήριο στην Περμ εκτός λειτουργίας μετά από ουκρανική επίθεση

Το διυλιστήριο της Περμ διέκοψε τη λειτουργία του λόγω επίθεσης ουκρανικών drones που προκάλεσαν πυρκαγιά και ζημιές, σύμφωνα με πηγές. Ουκρανικές επιθέσεις προκαλούν ελλείψεις καυσίμων σε διάφορες ρωσικές περιοχές.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελλείψεις καυσίμων σε πολλές περιφέρειες της Μόσχας

Οι ρωσικές αρχές παραδέχονται δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων σε κάποιες περιοχές λόγω ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια και λαμβάνονται μέτρα για ενίσχυση των παραδόσεων στις πιο ευάλωτες περιφέρειες.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Παράταση στις απαγορεύσεις εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης ως 2027

Η Ρωσία παρατείνει έως 31 Ιανουαρίου 2027 τις απαγορεύσεις εξαγωγής ντίζελ και πετρελαίου, μετά από μέτρα στήριξης της εγχώριας αγοράς λόγω ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια και περιορισμών σε βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον τερματικό της CPC

Νέα επίθεση με drones σε δύο τάνκερ κοντά στον τερματικό σταθμό CPC στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί ανησυχία για τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν. Το δεξαμενόπλοιο «HERA» υπέστη ζημιές και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως έπληξαν ρωσικό διυλιστήριο στο Γιαροσλάβλ, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ αναφέρουν ότι επλήγησαν επίσης ένα πλοίο αερίου και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία παρέλαβε το πρώτο φορτίο βενζίνης από το Καζακστάν

Το Καζακστάν έκανε την πρώτη εξαγωγή βενζίνης προς τη Ρωσία τον Ιούλιο, στέλνοντας περίπου 1.000 τόνους λόγω των ελλείψεων που προκλήθηκαν από επιθέσεις με drones σε ρωσικά διυλιστήρια, αναζητώντας επιπλέον προμήθειες από γειτονικές χώρες.