Τρόπους για να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες, προκαλούνται από τον πόλεμο, εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα συζητήσει τα μέτρα αυτά σε μία σημερινή συνεδρίαση του του διοικητικού συμβουλίου του, όπως δήλωσαν στο Reuters, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.
Το σχέδιο αυτό, δεν έχει δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, ενώ θα παρουσιαστεί σε μία ανεπίσημη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Τόσο το μέγεθος, όσο και το εύρος των μέτρων δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη.
Το ίδιο σχέδιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, χωρίς την επιβολή όρων που απαιτούνται σε ένα κανονικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, καθώς το όλο ζήτημα εξετάζεται.
Υπενθυμίζουμε πάντως πως οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν την πτώση τους για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με εκείνες των φυτικών ελαίων να πέφτουν ακόμη και κάτω από το επίπεδο που ήταν τον Αύγουστο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).
Ο δείκτης του FAO για τα τρόφιμα, που παρακολουθεί τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός καλαθιού βασικών ειδών διατροφής, μειώνεται συνεχώς από το ιστορικό υψηλό στο οποίο είχε φθάσει τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο σημείωσε νέα, πιο ελαφρά πτώση, κατά 1,9% σε έναν μήνα.
Ο δείκτης του FAO για τα φυτικά έλαια μειώθηκε κατά 3,3% τον Αύγουστο, «φθάνοντας σε ένα ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο εκείνου του Αυγούστου του 2021". Οι τιμές του ηλιέλαιου, του φοινικέλαιου και του κραμβέλαιου υποχώρησαν και μόνο εκείνη του σογιέλαιου "αυξάνεται κάπως, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών στην παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογραμμίζει ο οργανισμός.
Ο δείκτης του FAO για τα δημητριακά μειώθηκε από την πλευρά του κατά 1,4% σε έναν μήνα, υπό την επίδραση μιας «μείωσης κατά 5,1% των διεθνών τιμών του σιταριού, που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των προοπτικών παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και στη Ρωσία καθώς και την επανάληψη των εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία».