Έπειτα από χρόνια «αδελφοκτόνου» βίας στην Κολομβία, ο στρατός της χώρας θα έχει σκοπό «την οικοδόμηση της ειρήνης» και θα γίνει «ένας στρατός ειρήνης», δήλωσε χθες Σάββατο βράδυ ο νέος πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο με την ευκαιρία της επίσημης ανάληψης της διοίκησης του ενόπλων δυνάμεων. Στη διάρκεια τελετής σε στρατιωτική σχολή στη Μπογοτά οι νέοι επικεφαλής του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού ορκίστηκαν ενώπιον του πρώτου προέδρου της Κολομβίας που προέρχεται από την αριστερά και ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο. «Σας ζητώ να σκεφτείτε τη σημασία των εκλογών (…) ο λαός ψήφισε υπέρ μιας αλλαγής», τόνισε ο Πέτρο. Έπειτα από «δεκαετίες σφαγών» που «σκοτώναμε ο ένας τον άλλον σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, μια συνεχή βία (…) αλλαγή σημαίνει να σταματήσουμε αυτό τον αέναο πόλεμο και να οικοδομήσουμε την ειρήνη (…) αυτή είναι η εντολή του λαού», πρόσθεσε ο 62χρονος Κολομβιανός πρόεδρος και πρώην αντάρτης. Ο στρατός έχει πάνω απ’ όλα αποστολή να «υπερασπίζεται τους πολίτες», επανέλαβε ο Πέτρο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει «το εμπόριο ναρκωτικών, τα ξένα καρτέλ, η αυξανόμενη ισχύ των οποίων απειλεί την κυριαρχία μας». Αλλά και να προστατεύει το περιβάλλον και κυρίως «το δάσος του Αμαζονίου». Στις 12 Αυγούστου ο Πέτρο αντικατέστησε τη διοίκηση του στρατού και της αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι πλέον αποστολή τους είναι «η μείωση της βίας, της εγκληματικότητας και η σημαντική ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατομικών ελευθεριών».
«Εσωτερικός εχθρός»
Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν την αποχώρηση περίπου 30 επικεφαλής του στρατού και της αστυνομίας, φέροντας ριζικές αλλαγές. Έπειτα από έξι δεκαετίες συγκρούσεων εναντίον των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC—που κατέθεσαν τα όπλα έπειτα από ειρηνευτική συμφωνία το 2016) και συνεχιζόμενης μάχης εναντίον των διάφορων ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη χώρα (κυρίως του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης ELN), ο στρατός χαίρει ευρείας στήριξης από τους πολίτες. Όμως πολλά σκάνδαλα αμαύρωσαν τη φήμη του: συμμαχία με παραστρατιωτικές οργανώσεις, συνεργασία με την Κλαν ντελ Γκόλφο, του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα, αλλά και η εκτέλεση από το 2002 ως το 2008 περισσότερων από 6.000 πολιτών που παρουσιάστηκαν ψευδώς ως αντάρτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια μαχών. Την Παρασκευή ο Πέτρο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση και στην αστυνομία. Κυρίως απέρριψε «το παλιό δόγμα ασφαλείας που βασιζόταν στην ψευδή πεποίθηση ότι υπάρχει ένας εσωτερικός εχθρός στην Κολομβία».
Ειρηνευτικές συνομιλίες
Εξάλλου ο Πέτρο σκοπεύει να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN, να διαπραγματευθεί με τους διακινητές ναρκωτικών ώστε να παραδοθούν στη δικαιοσύνη και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα. «Θα μείνουμε στην Ιστορία αν οικοδομήσουμε την ειρήνη», υπογράμμισε. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες, ο Πέτρο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των διαπραγματευτών του ELN, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Κούβα. «Ενέκρινα (…) την αναστολή των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των διαπραγματευτών αυτών (…) προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει ο διάλογος με τον ELN», εξήγησε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα είναι «γρήγορη και ταχεία» και θα τερματίσει έξι δεκαετίες συγκρούσεων.