ΓΔ: 2651.41 0.73% Τζίρος: 173.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:37
σημαία Ισραήλ

Ισραήλ: Αυξάνει τις άδειες εισόδου για τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους από Γάζα

Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό σε αυτό το μικρό έδαφος από το 2007, χρονιά που η Χαμάς πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά 1.500 ανακοίνωσε ότι αυξάνει το Ισραήλ τον αριθμό των αδειών εισόδου που χορηγούνται στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 15 χρόνια. Το μέτρο αυτό ακολουθεί τις εχθροπραξίες στις αρχές Αυγούστου επί τρεις ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο 49 Παλαιστινίων. «Ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε να αυξήσει κατά 1.500 τον αριθμό των εισόδων στο Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους της Γάζας για εργασία και εμπορικούς σκοπούς, αυξάνοντας το σύνολο σε 15.500» ανακοίνωσε το Cogat, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Αυγούστου και η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο επίπεδο ασφαλείας, πρόσθεσε το Cogat. Το μέτρο είχε ανακοινωθεί πριν από την επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ωστόσο αναβλήθηκε μετά την εκτόξευση ρουκετών στις 16 Ιουλίου από τη Γάζα προς το ισραηλινό έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός είχε ανταποδώσει πλήττοντας θέσεις του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό σε αυτό το μικρό έδαφος από το 2007, χρονιά που η Χαμάς πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι άδειες εργασίας, σε συνδυασμό με τους καλύτερους μισθούς στο Ισραήλ, αποτελούν μια ανάσα για την οικονομία της Γάζας, ενός φτωχού εδάφους σχεδόν 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων που μαστίζεται από μια ανεργία που πλησιάζει το 50%. Η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα και στη γεωργία. Η ισραηλινή ανακοίνωση τίθεται σε ισχύ σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τότε ότι διεξήγαγε «προληπτική επιχείρηση» εναντίον της οργάνωσης, η οποία απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος είχε διατάξει το κλείσιμο των συνοριακών διελεύσεων, εμποδίζοντας χιλιάδες πολίτες της Γάζας να πάνε να εργαστούν στο έδαφός του. Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητές αλλά και απλοί πολίτες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την κλιμάκωση της βίας, πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Η AvroTros της Ολλανδίας θα μποϊκοτάρει την Eurovision 2027

Ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AvroTros ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει και το 2027 τη Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ και της απουσίας αυστηρών κανόνων για αποκλεισμό χωρών με εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρή αντίδραση Αυστραλίας σε κλείσιμο έρευνας Ισραήλ για θανάτους WCK

Η ΥΠΕΞ Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ εξέφρασε αγανάκτηση για το κλείσιμο της έρευνας από το Ισραήλ σχετικά με τον θάνατο της Ζόμι Φράνκομ και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον Ισραηλινό πρέσβη, ενώ μελετά τα επόμενα βήματα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Ίδια μοίρα με τους τυράννους της Ιστορίας

Για δεύτερη μέρα, ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για εγκλήματα στη Γάζα και αποκαλώντας την ισραηλινή ηγεσία πηγή διχόνοιας και βίας, προειδοποιώντας ότι θα λογοδοτήσει για το αίμα που χύνεται.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ ζητά άμεση παύση βίας στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τα περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου θα πάρει το μάθημα που του αξίζει

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στη Γιορτή των Θυσιών ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα «πάρει το μάθημα που του αξίζει», καλώντας σε ενότητα το μουσουλμανικό κόσμο και ευχόμενος υγεία και ομόνοια έξω από το Τζαμί Τσάμλιτζα.
Αγορά στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 428 ακτιβιστές του «Παγκόσμιου Στόλου Sumud» επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη

Οι ακτιβιστές του «Global Sumud», που συνελήφθησαν από το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα, επέστρεψαν με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, τους υποδέχθηκαν συγγενείς και αξιωματούχοι, ενώ υπήρξε φροντίδα για τους τραυματίες.