Η κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από την Παρασκευή έχουν τη ζωή τους 31 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, συνεχίζεται αμείωτη σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και του Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κρίση μετά από πέρυσι. Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών την Παρασκευή. Όπως το 97% των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το εβραϊκό κράτος, που τονίζει ότι εξαπέλυσε μια «προληπτική επίθεση» με στόχο την Ισλαμική Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι σκότωσε μαχητές και «εξουδετέρωσε» τους ηγέτες της οργάνωσης, που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες του κινήματος στη Γάζα, Ταϊσίρ αλ Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 265 τραυματίστηκαν εδώ και δύο ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό. Οι ισραηλινές αρχές αντικρούουν αυτήν την εκτίμηση και διαβεβαιώνουν ότι παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το Σάββατο από μια αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ προς το Ισραήλ. Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις από μακριά. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σημειώθηκαν καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώνονται στην Παλιά Πόλη για μια εβραϊκή γιορτή, προκαλώντας φόβους για βία καθώς εθνικιστές βαδίζουν προς την Πλατεία Τεμενών, γνωστή και ως Όρος του Ναού. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου συνελήφθη για λίγο από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ κάλυπτε την επίσκεψη ενός ακροδεξιού βουλευτή στην Πλατεία Τεμενών.
Η Χαμάς, ένα ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ενάντια σε αυτές τις ισραηλινές «επιδρομές» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση. «Η αντίσταση» είναι «ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, μιας οργάνωσης που έχει διεξάγει πολλούς πολέμους ενάντια στο εβραϊκό κράτος, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση. Η κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα είναι η χειρότερη μετά από τον πόλεμο του Μαΐου του 2021 που άφησε πίσω του 260 νεκρούς σε έντεκα ημέρες από την παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, και 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.
«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες», είπε ο Αμπού Μαχμούντ αλ-Μαντχούν, 56 ετών, στην πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγμή που καταστρέφεται ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή εκτοπίζονται». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για «όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ «εξαιρετικό αποτέλεσμα». Αυτός ο βομβαρδισμός στη Ράφα στην νότια Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας. Στο Ισραήλ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από ρουκέτες, σύμφωνα με διασώστες.
Διακοπές ρεύματος
Η σύλληψη ενός αρχηγού της ομάδας στη Δυτική Όχθη την περασμένη Δευτέρα οδήγησε σε αυτόν τον νέο κύκλο βίας. Οι ισραηλινές αρχές, λέγοντας ότι φοβούνται αντίποινα, πραγματοποίησαν τα πρώτα πλήγματα την Παρασκευή στη Γάζα, όπου είναι εδραιωμένη η Ισλαμική Τζιχάντ. Περίπου 40 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το εβραϊκό κράτος από το 1967. Η Αίγυπτος, ιστορικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων ομάδων στη Γάζα, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται «ακούραστα» για να αποκαταστήσει την ηρεμία, αλλά στο πεδίο, η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται και οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα. Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων διέκοψε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς το εβραϊκό κράτος έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, διακόπτοντας ουσιαστικά τις παραδόσεις ντίζελ. Οι διακοπές ρεύματος, συχνές στον θύλακα, έχουν πολλαπλασιαστεί έκτοτε, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
ΓΣ