Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πρόοδο επί μιας πιθανής ευρωπαϊκής συμφωνίας για να επιτραπεί στη Ρωσία να μεταφέρει ορισμένα προϊόντα, τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω της ΕΕ, αλλά πως το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Η Λιθουανία απαγόρευσε τον Ιούνιο στη Ρωσία να στέλνει κάποια προϊόντα, όπως σιδηρούχα μέταλλα, που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ διά μέσου των εδαφών της, μια κίνηση που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και υποσχέσεις για αντίποινα. Παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις για αντίποινα, το Βίλνιους επέκτεινε τη Δευτέρα τον κατάλογο με τα προϊόντα που καλύπτονται από την απαγόρευση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν το τσιμέντο, την ξυλεία και το αλκοόλ.
«Δεν υπάρχει ακόμα οριστικοποίηση της κατάστασης. Αναμένουμε κάποια πρόοδο αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει φύγει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αναφορές για το ότι μπορεί να είναι κοντά μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας προκειμένου να επιτραπούν οι αποστολές κάποιων φορτίων.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Καλίνινγκραντ δήλωσε ότι από την απαγόρευση θα επηρεαστούν έως το ήμισυ των προϊόντων που μεταφέρονται μεταξύ της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας και του θύλακα. Η εταιρία διαχείρισης των σιδηροδρόμων στη Λιθουανία εκτιμά ότι θα επηρεαστεί περίπου το 15% των φορτίων βάσει όγκου.
Παράλληλα, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια, το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας ENTSO-E θα συνδεθεί με τα δίκτυα των χωρών της Βαλτικής μέσα σε 24 ώρες στην περίπτωση που αποσυνδεθούν από τη Ρωσία, δήλωσε η λιθουανική εταιρία διαχείρισης Litgrid.
«Αν η Ρωσία μάς αποσυνδέσει, ακόμη και σήμερα, θα είμαστε έτοιμοι. Η ανάλυσή μας δείχνει πως δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στον ενεργειακό εφοδιασμό, δεν αναμένονται σημαντικές διαταραχές», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Litgrid, Ρόκας Μασιούλις.
«Η συμφωνία μας με τις ευρωπαϊκές εταιρίες διαχείρισης προβλέπει ότι θα συγχρονιστούμε μέσα σε 24 ώρες», είπε. Τον Ιούνιο, πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες διαχείρισης είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αμέσως ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να συνδέσουν τις χώρες της Βαλτικής, που εξαρτώνται από το ρωσικό δίκτυο για τον ηλεκτρισμό, με το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η Μόσχα τις αποκόψει.
Ο Μασιούλις δήλωσε πως η Λιθουανία έχει σκοπό να αποσυνδέσει τις χώρες της Βαλτικής από το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο στις αρχές του 2024 αντί στα τέλη του 2025, όπως προέβλεπε ένα προηγούμενο σχέδιο. Είπε πως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Εσθονία και τη Λετονία για το θέμα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης εμπλακεί σε αυτές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Litgrid είπε ακόμη πως η υποθαλάσσια γραμμή διασύνδεσης Harmony Link ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία θα καθυστερήσει έως το 2027 ή το 2028, ενώ προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε τη λειτουργία της το 2025. Η καθυστέρηση δεν αναμένεται να επηρεάσει το σχέδιο για την αποσύνδεση των χωρών της Βαλτικής από το ρωσικό δίκτυο, είπε.