Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα την παροχή 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες του Ειρηνικού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή, με την αντιπαλότητα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον να βρίσκεται στο επίκεντρο του φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (FIP).
Η Χάρις επεσήμανε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα εγκαινιάσει δύο νέες πρεσβείες, μία στην Τόνγκα και μία στο Κιριμπάτι. «Είναι ένα σημαντικό βήμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελικά αποκτήσαμε αμερικανική παρουσία στην Τόνγκα», τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (FIP) που διεξάγεται στη Σούβα, πρωτεύουσα των νησιών Φίτζι.
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να διορίσει απεσταλμένο στον Ειρηνικό και να ξεκινήσει μια εθνική στρατηγική για την περιοχή. Η Χάρις κάλεσε τις χώρες «να σταθούν ενωμένες» καθώς κακοί παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τη βασισμένη στους διεθνείς κανόνες τάξη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα. «Αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Ειρηνικού ενδέχεται να μην έχετε λάβει τη διπλωματική προσοχή και υποστήριξη που χρειαζόσαστε», επεσήμανε.
«Θα το αλλάξουμε αυτό», δεσμεύθηκε η Χάρις, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν «να ενισχύσουν σημαντικά την παρουσία τους στην περιοχή του Ειρηνικού».
Η αντιπαλότητα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής συνόδου, εις βάρος της κλιματικής αλλαγής που πλήττει ιδιαίτερα τα νησιά του Ειρηνικού. Στη διάρκεια του φόρουμ θα συζητηθεί και η πρόταση της Κίνας να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με 10 χώρες που έχουν στενές σχέσεις μαζί της, κάτι στο οποίο αντιτίθενται κάποια μέλη.
Η περιοχή έχει αναχθεί σε επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Τον Απρίλιο τα νησιά Σολωμόντα υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με την Κίνα, ανατρέποντας τη μακροχρόνια συμμαχία τους με τις δυτικές δυνάμεις. Η παρέμβαση της Χάρις αποτελεί διπλωματική επιτυχία των ΗΠΑ, καθώς η Κίνα δεν έχει ποτέ προσκληθεί να κάνει αντίστοιχη παρέμβαση στη σύνοδο.