Τρεις μήνες προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης του Οκτωβρίου κατά δημοσκοπήσεις, τόνισε χθες Σάββατο πως δεν θα ανεχθεί απειλές εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και κάλεσε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να δεσμευτούν στην υπεράσπιση του πολιτεύματος. «Είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε τον αυταρχισμό και τις απειλές κατά της δημοκρατίας. Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους απειλές εναντίον των θεσμών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή ψήφο», τόνισε ο πρώην αρχηγός του κράτους (2003-2011) σε εμφάνισή του στην πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα (βορειοανατολικά).
Άλλοι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία βρίσκονταν χθες στην ίδια πόλη, καθώς εορταζόταν η επέτειος της ανεξαρτησίας της πολιτείας Μπαΐα. Ανάμεσά τους ήταν ο νυν πρόεδρος, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου. Τα τελευταία πορτογαλικά αποικιακά στρατεύματα διώχτηκαν από τη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα την 2η Ιουλίου 1823 — κάτι λιγότερο από έναν μήνα προτού η Βραζιλία κηρύξει την ανεξαρτησία της. Μολονότι επισήμως η ηγεσία των βραζιλιάνικων ένοπλων δυνάμεων έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό, όποιο κι αν είναι, ορισμένοι αξιωματικοί έχουν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα απηχώντας ισχυρισμούς του κ. Μπολσονάρου περί αδυναμιών στο σύστημα ψηφοφορίας και πιθανής νοθείας.
Πρώην λοχαγός, νοσταλγός της περιόδου της δικτατορίας, ο σημερινός αρχηγός του κράτους έχει τοποθετήσει αρκετούς αξιωματικούς εν αποστρατεία και ακόμη και εν ενεργεία σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησής του. Τον Μάιο, ο κ. Μπολσονάρου υποστήριξε ότι ο στρατός πρέπει να διεξαγάγει παράλληλη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Από πέρυσι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επανειλημμένα απειλήσει πως δεν αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 2ης Οκτωβρίου. Προσπάθησε –ανεπιτυχώς– να προωθήσει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αλλάξει η μέθοδος ψηφοφορίας, να διεξαχθεί με χάρτινα ψηφοδέλτια, όχι ηλεκτρονικά. Διατείνεται, παρά τις επανειλημμένες κατηγορηματικές διαψεύσεις των εκλογικών αρχών, ότι διαπράχθηκε νοθεία σε προηγούμενες εκλογές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.
Ο Λούλα αντέταξε χθες ότι «είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε περιβάλλον πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής σταθερότητας, το οποίο θα προσφέρει εμπιστοσύνη και ασφάλεια για τις επενδύσεις που είναι προς το συμφέρον της ανάπτυξης της χώρας». Διαβεβαίωσε ότι θεωρεί τις ένοπλες δυνάμεις σημαντικό θεσμό στη Βραζιλία, επιμένοντας ωστόσο πως πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοκρατία. «Η ανεξάρτητη και κυρίαρχη Βραζιλία δεν θα εγκαταλείψει τις ένοπλες δυνάμεις της, που είναι καλά εκπαιδευμένες, καλά εξοπλισμένες, όμως, πάνω απ’ όλα, δεσμευμένες στη δημοκρατία», είπε. Σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από την τοποθεσία όπου μίλησε ο Λούλα, ο πρόεδρος Μπολσονάρου έδωσε ραντεβού στους οπαδούς του σε φάρο στην παραλία της Μπαΐας, από όπου αναχώρησε μεγάλη πορεία μοτοσικλετιστών προς τοποθεσία σε νότιο τομέα της πόλης.
«Αυτό που διακυβεύεται» στις εκλογές του Οκτωβρίου «είναι η ευημερία μας και η ελευθερία μας», είπε στην ομιλία του λίγο αργότερα ο αρχηγός του κράτους. «Θα νικήσουμε μαζί (...) και θα βάψουμε πράσινους και κίτρινους τους δρόμους της αγαπημένης μας πόλης Σαλβαντόρ», πρόσθεσε ο κ. Μπολσονάρου, επευφημούμενος από εκατοντάδες οπαδούς του, πολλοί από τους οποίους φόραγαν τις κίτρινες φανέλες της βραζιλιάνικης εθνικής ποδοσφαίρου. Ο Λούλα – ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς, 76 ετών – συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου, ενώ ο αντίπαλός του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που εξελέγη στην προεδρία το 2018, πιστώνεται το 28%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Folha de São Paulo και, εάν επαληθευτεί στις κάλπες, θα σημάνει τη νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο.