Με υπαινιγμούς ακόμη και για στρατιωτική απάντηση στη Λιθουανία για το Καλίνιγκραντ, ανεβάζει η Μόσχα την ένταση με τη χώρα της Βαλτικής, που είναι μέλος του NATO. Η απάντηση της Μόσχας στην απαγόρευση της Λιθουανίας για τη διέλευση αγαθών που έχει επιβληθεί από την ΕΕ στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ δεν θα έχει αποκλειστικά διπλωματικό αλλά πρακτικό χαρακτήρα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν εάν η απάντηση θα ήταν αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση είναι όχι», ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της. «Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική αλλά πρακτική», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση των πρακτικών μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Ρωσία κατά της Λιθουανίας.
Υπενθυμίζεται ότι ένα νέο μέτωπο εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και NATO άνοιξε την περασμένη Παρασκευή όταν η Λιθουανία, απαγόρευσε τη διέλευση ορισμένων αγαθών που προέρχονται από τη Ρωσία στο περίκλειστο Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρωσία δεσμεύθηκε να ανταποδώσει τις «εχθρικές ενέργειες» της Λιθουανίας, όπως τις χαρακτήρισε, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες», ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τη στήριξή τους προς τη χώρα.
Η Λιθουανία δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει τη διέλευση κάποιων αγαθών, στα οποία έχουν επιβληθεί από την ΕΕ κυρώσεις και προέρχονται από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αποκλεισμός θα ισχύει για όλα τα εμπορεύματα που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κυρώσεων από την ΕΕ και προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα μέσω σιδηροδρόμων, εμποδίζοντας τη διέλευση μετάλλων, άνθρακα, δομικών υλικών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο ρωσικό λιμάνι. Η Λιθουανία δήλωσε ότι η απόφασή της ελήφθη μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ρωσία απάντησε στη Λιθουανία, πρώην Σοβιετική δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «άνευ προηγουμένου» και «εχθρική» πράξη, με το υπουργείο Εξωτερικών της να εκδίδει δήλωση την Τρίτη στην οποία ανέφερε ότι «εάν στο εγγύς μέλλον η διέλευση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και του υπόλοιπου εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της».
Το Καλίνινγκραντ είναι ένας περίκλειστος ρωσικός θύλακας στη Βαλτική Θάλασσα και βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία. Έχει 487.000 κατοίκους και καλύπτει μια έκταση περίπου 86 τετραγωνικών μιλίων. Κάποτε ήταν μέρος της γερμανικής αυτοκρατορίας, καταλήφθηκε από σοβιετικά στρατεύματα από τη ναζιστική Γερμανία το 1945 και έκτοτε παραμένει σε ρωσικά χέρια, αποτελώντας σημαντικό θαλάσσιο λιμάνι για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα. Η επαρχία του Καλίνινγκραντ λειτουργεί ως έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής.
Η απαγόρευση της Λιθουανίας για τη διαμετακόμιση ορισμένων αγαθών εφαρμόστηκε το Σάββατο και προκάλεσε αγορές πανικού στο Καλίνινγκραντ, καθώς οι κάτοικοι φοβήθηκαν ελλείψεις. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Άντον Αλικάνοφ, τόνισε ότι η Ρωσία θα αυξήσει τον αριθμό φορτηγών πλοίων από την Αγία Πετρούπολη προς το Καλίνινγκραντ ώστε ο εφοδιασμός να γίνεται από τη θαλάσσια οδό.