ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Τουρκία: Σχέδιο εγκατάστασης ενός εκατ. Σύρων προσφύγων στη Β. Συρία

«Το σχέδιο μας στη ζώνη ασφαλείας της Β. Συρίας είναι η εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων», δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία στοχεύει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες πολέμου στην περιοχή της βόρειας Συρίας όπου εξαπέλυσε μια στρατιωτική εισβολή τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, ανέφερε ότι η Άγκυρα θα χρηματοδοτήσει την επανεγκατάσταση αυτή των προσφύγων μόνη της, εάν οι σύμμαχοι δεν παράσχουν στήριξη.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG, στη βορειοανατολική Συρία. Μετά την κατάληψη μιας λωρίδας γης στη συριακή επικράτεια μήκους 120χλμ και πλάτους περίπου 30χλμ, σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, η Τουρκία υπέγραψε χωριστές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεση.

Η Άγκυρα έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να εγκαταστήσει έως και 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε μια «ζώνη ασφαλείας» μήκους 444χλμ, που στοχεύει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία και έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια για τα εν λόγω σχέδια της.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει πότε θα αρχίσει η επανεγκατάσταση των προσφύγων.

«Το τουρκικό έθνος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα υποδειγματικό βήμα μεταξύ Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στο TRT, κρατώντας έναν χάρτη της περιοχής, που είχε σχεδιασμένα σημάδια.

«Η εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, αυτός είναι ο στόχος μας στην ζώνη ασφαλείας, αυτό είναι το σχέδιό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους ομολόγους του, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία και το σχέδιο του για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας».

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο, αλλά η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν το έπραξαν. Είχε προηγουμένως πει ότι το Κατάρ μπορεί να το υποστηρίξει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν απορρίψει τα αιτήματα της Άγκυρας για οικονομική βοήθεια και καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επίθεση, η οποία ανέφεραν ότι ενδέχεται να εμποδίσει τον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία απέρριψε τις ανησυχίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 15 χρόνια σε δικαστικό για απόπειρα γυναικοκτονίας

Δικαστικός στην Κωνσταντινούπολη που πυροβόλησε δικαστή με την οποία είχε σχέση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης, εκ των οποίων πάνω από τρία με αναστολή. Η γυναίκα τραυματίστηκε, ενώ ο δράστης συνελήφθη στον τόπο του εγκλήματος.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Μάντζου για δήλωση Μητσοτάκη σχετικά με το casus belli στην Τουρκία

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Κ. Μητσοτάκη ότι ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση Παπανδρέου το 2011 στο Ερζερούμ.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσχεση άνω του ενός τόνου ναρκωτικών από τα τουρκικά τελωνεία στα σύνορα

Οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν πάνω από έναν τόνο ναρκωτικών, κυρίως μεθαμφεταμίνη, ηρωίνη και όπιο, κρυμμένα σε νταλίκα στα Ύψαλα στα σύνορα με Ελλάδα. Η αξία τους ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Το όχημα προερχόταν από το Ιράν.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για ειρήνη από την Ίμβρο

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ίμβρο η μνήμη των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, παρουσία Οικουμενικού Πατριάρχη, Πατριαρχών Ρουμανίας και Βουλγαρίας και πλήθους πιστών. Τονίστηκε η ενότητα και η ανάγκη για ειρήνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδιώκει ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και κρίσεις. Υπενθύμισε τις σημαντικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας πως δεν υπήρξε υποχώρηση σε εθνικές θέσεις.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Ίδια μοίρα με τους τυράννους της Ιστορίας

Για δεύτερη μέρα, ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για εγκλήματα στη Γάζα και αποκαλώντας την ισραηλινή ηγεσία πηγή διχόνοιας και βίας, προειδοποιώντας ότι θα λογοδοτήσει για το αίμα που χύνεται.