Να αποσυνδεθεί από το ρωσικό δίκτυο διανομής ενέργειας το 2024, έναν χρόνο πριν από την προγραμματισμένη αποσύνδεσή της, επιδιώκει η Λιθουανία όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της, Γκιτάνας Ναουσέντα. «Ας μην αφήσουμε την οποιαδήποτε ευκαιρία στον επιτιθέμενο να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης», φέρεται να δήλωσε ο Ναουσέντα, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος, με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο Βίλνιους.
«Η ταχύτερη δυνατή συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής ενέργειας θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια των βαλτικών δημοκρατιών, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ναουσέντα. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος και πληθυσμό χώρα της Βαλτικής αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ρωσίας παγκοσμίως και πασχίζει να υπάρξει ενεργειακή απεξάρτηση όλης της Ευρώπης από την Μόσχα. Η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου της 3ης Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε τότε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας.
Το υπουργείο ανέφερε τότε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου. «Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε τότε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις στην ανακοίνωσή του.
Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα. Η Λιθουανία ανέθεσε την πλωτή εγκατάσταση στις αρχές του 2015, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται πλέον να φτάνουν στην πλωτή εγκατάσταση εκεί κάθε μήνα.