ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ιταλία: Μείωση του ΑΕΠ κατά 2% εάν υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με έκθεση της ένωσης βιομηχάνων, Confindustria, πέραν όλων των άλλων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τον κλάδο υπηρεσιών.

Εάν η Ιταλία απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το ιταλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μπορούσε να υποστεί σοκ -2% κατά μέσο όρο την περίοδο 2022-2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Confindustria, η ένωση που εκπροσωπεί τις ιταλικές βιομηχανίες, όπως αναφέρει το Euractiv.

Καθώς η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία επιβαρύνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, «κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι περίπλοκες για την Ιταλία». Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι «μια πιθανή διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει την ιταλική οικονομία», η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί από τα δύο χρόνια της πανδημίας. «Μια τόσο ισχυρή επίδραση θα προκαλούσε σημαντική έλλειψη ποσοτήτων φυσικού αερίου για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους», συνεχίζει η έκθεση της Confindustria.

Στην Ιταλία, το συνολικό πλήγμα μιας έλλειψης εφοδιασμού στο ΑΕΠ της Ιταλίας θα ήταν 2%, προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Πρόσφατα, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, είδαν την παροχή φυσικού αερίου τους να διακόπτεται από τη ρωσική Gazprom. Τώρα η ΕΕ σχεδιάζει να επιταχύνει τις προσπάθειές της να τερματίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, τα σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας εγείρουν ανησυχίες σε όλες τις ιταλικές βιομηχανίες. Η Ρωσία ήταν ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας το 40% των αναγκών της Ρώμης σε φυσικό αέριο.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρώμη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ενίσχυσε την ενεργειακή της εταιρική σχέση με την Αλγερία, υπογράφοντας διάφορες συμφωνίες για την αύξηση των ποσοστώσεων εξαγωγής GNL αλλά και για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου στην Αλγερία.

Ωστόσο, οι ρωσικές προμήθειες δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί πλήρως. Σε περίπτωση διακοπής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία «κατά τους 12 μήνες μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, η έλλειψη εφοδιασμού θα ήταν 18,4% της ιταλικής κατανάλωσης», προβλέπει η Confindustria.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός στην Ιταλία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σημείωσε πως στην οικονομία πολέμου που επικρατεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες χώρες θα υποστούν βαρύτερο πλήγμα από τις ενεργειακές επιλογές που θα κάνουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2023 στοχεύει η Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης τόνισε πως η Μόσχα κερδίζει σχεδόν 1 δισ. ευρώ καθημερινά με τις ενεργειακές συναλλαγές που έχει με την ΕΕ. Σε νέες συμφωνίες για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο προχωράει η Ιταλία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία θέλει πλαφόν στις τιμές για την αγορά φυσικού αερίου

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τάσσεται δυναμικά υπέρ της υιοθέτησης ενός πλαφόν, σε ότι αφορά την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η ιταλική RAI.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.