ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2023 στοχεύει η Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης τόνισε πως η Μόσχα κερδίζει σχεδόν 1 δισ. ευρώ καθημερινά με τις ενεργειακές συναλλαγές που έχει με την ΕΕ. Σε νέες συμφωνίες για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο προχωράει η Ιταλία.

Ακολουθώντας τα βήματα της Γερμανίας η οποία ανακοίνωσε χθες πως θα τερματίσει τελείως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους και θα ακολουθήσει τον κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η Ιταλία αποκάλυψε τις σκέψεις της για διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, τις ημέρες αυτές επισκέπτεται την Αγκόλα και το Κογκό, με στόχο την υπογραφή νέων συμφωνιών για την παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρέμεινε αναγκαστικά στην Ρώμη, λόγω του ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Τσινγκολάνι αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της χώρας του -εντός του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου- στο ζωτικής σημασίας ενεργειακό θέμα. «Κατά την άποψή μου, σύντομα θα πρέπει να διακόψουμε τις εισαγωγές αερίου από την Ρωσία. Είναι και ζήτημα ηθικό. Με τις ενεργειακές συναλλαγές, δίνουμε στην Μόσχα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Εμμέσως, δηλαδή, χρηματοδοτούμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπολογίζουμε ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα δυο τρίτα του φυσικού αερίου που χρειάζεται η χώρα μας. Η στρατηγική μας είναι να αντικαταστήσουμε τα 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που μας παρέχει η Ρωσία, με συμφωνίες που κλείνουμε με άλλες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες ηπείρους», πρόσθεσε.

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, θεωρώ ότι θα μπορέσομε να πετύχουμε μια σχεδόν ολική ανεξαρτησία από το αέριο της Μόσχας», ολοκλήρωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, έπειτα από μια συνάντησή της σήμερα με τους ομολόγους της από χώρες της Βαλτικής είχε αναφέρει πως η Γερμανία θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

«Λέω λοιπόν εδώ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ναι, η Γερμανία επίσης καταργεί πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», είχε δηλώσει η Μπέρμποκ. «Θα μειώσουμε κατά το ήμισυ το πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι και θα το μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σε έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη, γιατί η κοινή μας έξοδος, η πλήρης έξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κοινή μας ισχύς».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπέρμποκ, ο Λετονός ομόλογός της Έντγκαρς Ρίνκεβιτς είχε αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει περαιτέρω το εμπόριο της με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός στην Ιταλία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σημείωσε πως στην οικονομία πολέμου που επικρατεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες χώρες θα υποστούν βαρύτερο πλήγμα από τις ενεργειακές επιλογές που θα κάνουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία θέλει πλαφόν στις τιμές για την αγορά φυσικού αερίου

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τάσσεται δυναμικά υπέρ της υιοθέτησης ενός πλαφόν, σε ότι αφορά την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η ιταλική RAI.
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.