Την ανάγκη για άμεση υιοθέτηση μιας ανώτατης τιμής για την αγορά φυσικού αερίου υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και σήμερα βρίσκεται στην Αρμενία. Κύρια θέση στην ατζέντα των συνομιλιών του στο Μπακού, είχε το ενεργειακό και η δυνατότητα αύξησης των προμηθειών φυσικού αερίου, από την χώρα αυτή, διαμέσου του αγωγού Tap.
«Το Αζερμπαϊτζάν είναι εταίρος κύριας σημασίας για την Ιταλία, από την στιγμή που πρόκειται για τον πρώτο προμηθευτή της σε πετρέλαιο και τον τρίτο σε αέριο, με ενδιαφέρουσες δυνατότητες αύξησης των προμηθειών φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε σήμερα η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o Λουίτζι Nτι Μάιο, συνεχίζει να τάσσεται δυναμικά υπέρ της υιοθέτησης ενός πλαφόν, σε ότι αφορά την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σύμφωνα με την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, χρειάζεται άμεσα η υιοθέτηση μιας ανώτατης τιμής για την αγορά φυσικού αερίου», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η άσκηση βέτο και ούτε να υπάρξουν διχασμοί, η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενωμένη», πρόσθεσε πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν.
Πάντως η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς όπως ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας, το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.
Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα. Η Λιθουανία ανέθεσε την πλωτή εγκατάσταση στις αρχές του 2015, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται πλέον να φτάνουν στην πλωτή εγκατάσταση εκεί κάθε μήνα.
Το υπουργείο είπε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής. Η Λιθουανία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.