Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να σηματοδότησε την έναρξη ενός «τρίτου παγκοσμίου πολέμου» και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ηττηθεί «το συντομότερο δυνατόν» εάν ο κόσμος θέλει να διατηρήσει τον πολιτισμό, τόνισε χθες, μιλώντας στο Νταβός, ο Τζορτζ Σόρος.
Ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2022 στο Νταβός της Ελβετίας, υπογράμμισε ότι «ακόμα και όταν σταματήσουν οι μάχες, όπως πρέπει τελικά, η κατάσταση δεν θα επανέλθει ποτέ εκεί που ήταν πριν».
«Άλλα ζητήματα που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα -η καταπολέμηση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, η αποφυγή πυρηνικού πολέμου, η διατήρηση των παγκόσμιων θεσμών- έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Γι' αυτό λέω ότι ο πολιτισμός μπορεί να μην επιβιώσει», ανέφερε ο Σόρος.
Ο πρώην διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος είναι πρόεδρος της Soros Fund Management LLC και ιδρυτής των ιδρυμάτων Open Society (Ανοικτή Κοινωνία) υπογράμμισε ότι μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου το ρεύμα άρχισε να στρέφονται εναντίον των ανοικτών κοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, «τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε ανοδική πορεία και οι ανοικτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία. Σήμερα, η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».
Οι ανοικτές κοινωνίες έχουν κυβερνήσεις οι οποίες λειτουργούν με εντελώς αντίθετο τρόπο από τις κυβερνήσεις σε κλειστές κοινωνίες, σημείωσε ο Σόρος. «Σε μια ανοιχτή κοινωνία, ο κανόνας είναι να προστατεύει το κράτος την ελευθερία του ατόμου. Σε κλειστή κοινωνία, ο ρόλος του ατόμου είναι να υπηρετεί τους κυβερνήτες του κράτους», πρόσθεσε.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη δοκιμασία» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Σόρος. Μιλώντας για τον Πούτιν και τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τόνισε ότι «κυβερνούν με εκφοβισμό και, ως εκ τούτου, κάνουν πολύ σοβαρά λάθη», όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία για τον Πούτιν και η πολιτική μηδενικού Covid για τον Κινέζο ηγέτη.
Επεσήμανε την Κίνα και τη Ρωσία ως τις μεγαλύτερες απειλές για τις ανοικτές κοινωνίες και σημείωσε ότι τα δύο καθεστώτα υποστηρίζονται από την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης. «Θεωρητικά, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη -μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό. Αλλά στην πράξη το αποτέλεσμα ήταν ασύμμετρο. Είναι ιδιαίτερα καλή στη δημιουργία μέσων ελέγχου που βοηθούν τα καταπιεστικά καθεστώτα και θέτουν σε κίνδυνο την ανοιχτή κοινωνία», τόνισε ο Σόρος.
Ο δισεκατομμυριούχος επέκρινε επίσης τα περιοριστικά μέτρα της Κίνας για «μηδενικό Covid», λέγοντας ότι έχουν «καταστροφικές συνέπειες, ωθώντας την κινεζική οικονομία σε ελεύθερη πτώση από τον Μάρτιο, με αρνητικά αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία». Εξήγησε ότι το καθεστώς του Πεκίνου επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα επειδή το κινεζικό εμβόλιο για τον κορονοϊό καλύπτει μόνο την αρχική μορφή του ιού και όχι τις μεταλλάξεις.
Ο Σόρος επαίνεσε την Ουκρανία για τον αγώνα της για τις αξίες του δυτικού κόσμου. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία σήμερα προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο, στις ανοικτές κοινωνίες και στην επιβίωσή μας επειδή δίνει τον δικό μας αγώνα», δήλωσε. «Έχουν πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουν... Πρέπει να τους δώσουμε όλη την υποστήριξη που ζητούν», είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στις δυτικές κυβερνήσεις, τόνισε ότι πρέπει να κινητοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος. «Ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας είναι να ηττηθεί ο Πούτιν», υπογράμμισε.