ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φώτο: Shutterstock

Βεβαιότητα στη Γερμανία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρ. Χάμπεκ απευθυνόμενος σε εργαζόμενους διυλιστηρίου ανέφερε πως αναζητούνται λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου

Την σιγουριά ότι θα επιβληθεί τελικά ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προσπάθησε απόψε να καθησυχάσει τους 1.200 εργαζόμενους του συνδεδεμένου με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία» διυλιστηρίου PCK, στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου.

Οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο εξέφρασαν την ανησυχία τους στον Ρόμπερτ Χάμπεκ ενόψει του σχεδιαζόμενου εμπάργκο, υποστηρίζοντας είτε ότι η απόφαση αποκλεισμού του ρωσικού πετρελαίου από «πολιτική ορθότητα» είναι λάθος είτε ότι ο αγωγός «Φιλία» πρέπει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. «Το εμπάργκο θα έρθει, με μεγάλη βεβαιότητα. Αν έχετε καλύτερη ιδέα, να μου τη δώσετε», απάντησε ο κ. Χάμπεκ.

«Δεν θέλω να σας κοροϊδέψω και να ωραιοποιήσω την κατάσταση με κανέναν τρόπο. Μπορεί κάπου να υπάρξει πρόβλημα, κάτι να μη λειτουργήσει», παραδέχτηκε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, το οποίο ανήκει στη ρωσική Rosneft και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και τη δυτική Πολωνία. Αν όμως το σχέδιό του λειτουργήσει, τόνισε, τότε το διυλιστήριο θα έχει μέλλον και προοπτική.

Ο κ. Χάμπεκ αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν: νέες παραδόσεις πετρελαίου από άλλες χώρες μέσω του λιμανιού του Ροστόκ, οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πιθανές επιπλέον δαπάνες - καθώς το πετρέλαιο από άλλες πηγές θα είναι ακριβότερο - και μια πιθανή αλλαγή διαχείρισης στη θέση του σημερινού διαχειριστή, της ρωσικής Rosneft. «Αν λειτουργήσουν και τα τρία στοιχεία, τότε θα έχετε εξασφαλίσει τις δουλειές σας για το προσεχές διάστημα», διαβεβαίωσε ο υπουργός. «Χρειαζόμαστε το Σβεντ», πρόσθεσε.

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Η Ευρώπη παρακολουθεί τις σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα καθώς μετά την εξαγγελία από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ολοκληρωμένου πακέτο κυρώσεων, που περιλαμβάνει και εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την υιοθέτησή του, με αρκετές χώρες να ζητούν να εξαιρεθούν και να προχωρήσουν σε σταδιακή απεξάρτηση.

Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία. Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

Ωστόσο την εξαίρεση της από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως συνέβη και σε Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία ζήτησε και η Βουλγαρία καθώς θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να δημιουργήσει τις υποδομές για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο. Το διυλιστήριο στο Μπουργκάς –ανήκει στη ρωσική Lukoil– είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς στη φτωχότερη χώρα μεταξύ των 27. Σήμερα, περίπου το μισό αργό που διυλίζει έρχεται από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχύ από σήμερα το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Πλαφόν στα 60 δολάρια θα επιβληθεί και στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία. Για χαμηλότερο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι ζήτησε η Ουκρανία. Θα επηρεαστούν οι εξαγωγές στην Ασία, που γίνονται σε υψηλότερη τιμή από το πλαφόν.