ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κογκρέσο των ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Σχεδιάζεται η αμερικανική απάντηση στον τεχνολογικό ανταγωνισμό της Κίνας

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ανταγωνισμού από την Κίνα εδώ και περισσότερο από ένα έτος με τους αναλυτές να περιμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μήνες.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έφτασε χθες, Τετάρτη, πιο κοντά στην ολοκλήρωση της κατάρτισης ενός νομοσχεδίου που εκκρεμεί για πολύ καιρό, προβλέποντας τη διάθεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν την κινεζική τεχνολογία, με τη Γερουσία να ψηφίζει προτάσεις για τη ρύθμιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικές σχετικά με τις επιδιώξεις των γερουσιαστών για το περιεχόμενο του τελικού νομοσχεδίου, αλλά και σχετικά με το τι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται ώστε το τελικό νομοσχέδιο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να εξελιχθεί σε νόμο των ΗΠΑ.

Σε μία από τις αναμενόμενες 28 ψηφοφορίες, η Γερουσία ψήφισε 86-12 με μικρή διακομματική υποστήριξη για μία “πρόταση οδηγιών” που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επιδιώκοντας μία αναφορά σε κυρώσεις για το Ιράν, που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι τέτοιες κυρώσεις είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και του Ιράν.

Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή γίνει νόμος, η πρόβλεψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολες τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ αξιωματούχοι της Δύσης έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει τις ελπίδες τους ότι η αναφερόμενη συμφωνία μπορεί να διασωθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2018. Μία άλλη πρόταση, που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, ήταν σχετική με τη χρηματοδοτική μίσθωση ομοσπονδιακών εδαφών για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ψηφίστηκε με ψήφους 53-44.

Μέχρι αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ, η Γερουσία είχε ολοκληρώσει περισσότερες από δώδεκα ψηφοφορίες, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν 78-17 μία πρόταση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς που επιδιώκει την απάλειψη πρόβλεψης για τη δαπάνη 10 δισ. δολαρίων (9,41 δισεκατομμυρίων ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος προσεδάφισης στη Σελήνη για τη NASA. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του γερουσιαστή να μειώσει τη ροή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης προς το πρόγραμμα “Blue Origin” του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 62-33 μία άλλη πρόταση, που προβλέπει την απαγόρευση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού ως τρομοκρατικής οργάνωσης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, θέτοντας ένα εμπόδιο στην αναζωογόνηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ανταγωνισμού από την Κίνα εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αφού η Γερουσία ψηφίσει για το σύνολο των 28 προτάσεων με προβλέψεις που έχουν κατατεθεί.

Κοινοβουλευτικοί βοηθοί αναμένουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο θα απαιτήσει μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.