ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Σχεδιάζεται η αμερικανική απάντηση στον τεχνολογικό ανταγωνισμό της Κίνας

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ανταγωνισμού από την Κίνα εδώ και περισσότερο από ένα έτος με τους αναλυτές να περιμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μήνες.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έφτασε χθες, Τετάρτη, πιο κοντά στην ολοκλήρωση της κατάρτισης ενός νομοσχεδίου που εκκρεμεί για πολύ καιρό, προβλέποντας τη διάθεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν την κινεζική τεχνολογία, με τη Γερουσία να ψηφίζει προτάσεις για τη ρύθμιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικές σχετικά με τις επιδιώξεις των γερουσιαστών για το περιεχόμενο του τελικού νομοσχεδίου, αλλά και σχετικά με το τι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται ώστε το τελικό νομοσχέδιο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να εξελιχθεί σε νόμο των ΗΠΑ.

Σε μία από τις αναμενόμενες 28 ψηφοφορίες, η Γερουσία ψήφισε 86-12 με μικρή διακομματική υποστήριξη για μία “πρόταση οδηγιών” που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επιδιώκοντας μία αναφορά σε κυρώσεις για το Ιράν, που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι τέτοιες κυρώσεις είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και του Ιράν.

Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή γίνει νόμος, η πρόβλεψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολες τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ αξιωματούχοι της Δύσης έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει τις ελπίδες τους ότι η αναφερόμενη συμφωνία μπορεί να διασωθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2018. Μία άλλη πρόταση, που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, ήταν σχετική με τη χρηματοδοτική μίσθωση ομοσπονδιακών εδαφών για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ψηφίστηκε με ψήφους 53-44.

Μέχρι αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ, η Γερουσία είχε ολοκληρώσει περισσότερες από δώδεκα ψηφοφορίες, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν 78-17 μία πρόταση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς που επιδιώκει την απάλειψη πρόβλεψης για τη δαπάνη 10 δισ. δολαρίων (9,41 δισεκατομμυρίων ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος προσεδάφισης στη Σελήνη για τη NASA. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του γερουσιαστή να μειώσει τη ροή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης προς το πρόγραμμα “Blue Origin” του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 62-33 μία άλλη πρόταση, που προβλέπει την απαγόρευση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού ως τρομοκρατικής οργάνωσης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, θέτοντας ένα εμπόδιο στην αναζωογόνηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ανταγωνισμού από την Κίνα εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αφού η Γερουσία ψηφίσει για το σύνολο των 28 προτάσεων με προβλέψεις που έχουν κατατεθεί.

Κοινοβουλευτικοί βοηθοί αναμένουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο θα απαιτήσει μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Σταθερή η συνεργασία με ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις Σι

Ο Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε πως η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ παραμένει σταθερή, παρά τις προειδοποιήσεις Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας δεν αλλάζουν.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές σόγιας, ανησυχία για εξοπλισμούς Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε θετικό τηλεφώνημα με τον Σι, συζητώντας θέματα εμπορίου και ασφάλειας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Αυξάνονται οι κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, εκτοξεύοντας τα futures.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Σι - Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με το CCTV, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα τον Απρίλιο. Νωρίτερα ο Σι είχε βιντεοκλήση με τον Βλ. Πούτιν.
ΗΠΑ Κίνα σημαίες σκάκι
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικές εταιρίες αναζητούν ειδικούς στην Κίνα και στην AI της

Όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη στις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Κίνα. Η Bridgewater Associates αναζητά ειδικό AI με γνώση της κινεζικής αγοράς και της πολιτικής για έρευνα στη Νέα Υόρκη.