ΓΔ: 2093.31 -1.71% Τζίρος: 45.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:35
σημαία του ΝΑΤΟ
Σημαίες του ΝΑΤΟ με φόντο τις σημαίες των χωρών-μελών στα κεντρικά γραφεία.

Αμυντικές δαπάνες και ασφάλεια επικοινωνιών στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών να αναμένεται να κυριαρχήσουν και σήμερα.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα δηλώσουν σήμερα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά τους, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον τους. Στις επίσημες συνομιλίες -που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Ουάτφορντ, 25 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, και θα διαρκέσουν τρεις ώρες- οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπό τη Γερμανία και τη Γαλλία σκοπεύουν να προειδοποιήσουν τις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχθούν να τους αντιμετωπίζει ως εταίρους ήσσονος σημασίας.

Παρά τις κατηγορίες που εκτόξευσε και πάλι χθες Τρίτη ο Τραμπ, ότι οι εταίροι του δεν ξοδεύουν τόσα χρήματα όσα οι ΗΠΑ για τις αμυντικές τους δαπάνες, η Ευρώπη, η Τουρκία και ο Καναδάς θα τονίσουν σήμερα πως συνολικά θα έχουν δαπανήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2024.

«Εφόσον επενδύουμε χρήματα και θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter, προσθέτοντας ότι σήμερα «θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Ανάμεσα σε αυτά αναμένεται να περιλαμβάνεται η πρόταση το ΝΑΤΟ να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή και πιθανόν στην Αφρική, αν και Βερολίνο και Παρίσι θα πρέπει πρώτα να λάβουν τη στήριξη των εταίρων τους ώστε μια ομάδα «σοφών» να καταρτίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας.

Στην τελική τους ανακοίνωση οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να διατηρήσουν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ χάρη στην οποία η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει σύντομα το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Για πρώτη φορά οι ηγέτες των 29 χωρών θα αναφερθούν «στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις» που εγείρονται από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ενώ θα δεσμευθούν να διασφαλίσουν «την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, περιλαμβανομένου του G5».

Όμως οι σημερινές συζητήσεις δεν αναμένεται να είναι εύκολες.

Στις χθεσινές συναντήσεις των ηγετών κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Μακρόν για το μέλλον του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται και στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Είμαι πολιτικός και έχω συνηθίσει να δέχομαι επικρίσεις για την καλή ρητορική μου και την απουσία ουσίας. Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ ισχύει το αντίθετο. Έχουμε μια κακή ρητορική, αλλά εξαιρετικά καλή ουσία», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες χθες στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προσπάθησε να ρίξει τους τόνους: «Το ΝΑΤΟ έχει επιβιώσει επειδή πάντα είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις», σχολίασε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Κ. Γκίλφοϊλ με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ.
Συνάντηση αξιωματούχων γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνάντησε τον πρέσβη Μ. Γουίτακερ του ΝΑΤΟ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την Αμερικανίδα πρέσβη στην Ελλάδα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ενίσχυση της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ και η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας παρίσταται αύριο στο 4ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συζητήσει με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, M. G. Whitaker, την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 18:15, στο 4ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Συλλογική προσπάθεια για να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Χορμούζ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι συζητούν συλλογικά πώς να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Χορμούζ, ώστε να επαναληφθεί το εμπόριο, τονίζοντας τη συνεργασία τους για την εξεύρεση λύσης.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο σύστημα Patriot του ΝΑΤΟ αναπτύσσεται στο Ιντσιρλίκ από Τουρκία

Το ΝΑΤΟ τοποθέτησε νέο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ενισχύοντας το ήδη υπάρχον ισπανικό. Το σύστημα PAC-3 προσφέρει καλύτερη άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.