ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Amazon και Google επενδύουν στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών στη Σόφια

Η Βουλγαρία θα το χρηματοδοτεί με 10 εκατομμύρια δολάρια. H Google, η Amazon και η DeepMind θα επενδύσουν 7 εκατομμύρια δολάρια και βουλγαρικές εταιρείες τεχνολογίας θα το υποστηρίξουν με 6 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) εγκαινιάστηκε σήμερα στη Σόφια. Ιδρύθηκε σε συνεργασία με τα δύο μεγαλύτερα τεχνολογικά ινστιτούτα: το ETH της Ζυρίχης και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Λωζάνης (EPFL). Οι εταιρίες Google, Amazon και DeepMind έχουν επενδύσει σε αυτό το έργο.

Στα εγκαίνια παρέστη ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, ο υπουργός Παιδείας και Επιστήμης Νικολάι Ντένκοφ, ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ντάνιελ Λόρερ και ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, Παιδείας και Έρευνας της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Ελβετίας.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι το INSAIT θα διευθύνουν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, Βούλγαροι και ξένοι, από τα καλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Το ινστιτούτο αναμένεται να καταστήσει τη Βουλγαρία ένα μεγάλο κέντρο για την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και να ενθαρρύνει τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως να δραστηριοποιηθούν στη Βουλγαρία. «Η κυβέρνηση κρατά την υπόσχεσή της να φέρει τους πιο ταλαντούχους Βούλγαρους πίσω στην πατρίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτκοφ.

«Η Βουλγαρία στηρίζει σταθερά το ινστιτούτο αυτό και θα το χρηματοδοτεί με 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, που σημαίνει συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε. Επιπλέον, η Google, η Amazon και η DeepMind θα επενδύσουν 7 εκατομμύρια δολάρια και βουλγαρικές εταιρείες τεχνολογίας θα το υποστηρίξουν με 6 εκατομμύρια δολάρια. «Αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ της επιστήμης και των επιχειρήσεων, το οποίο, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, μπορεί να αναπτύξει με επιτυχία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στη Βουλγαρία», σχολίασε ο Πέτκοφ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Βούλγαρο ερευνητή Καθηγητή Μαρτίν Βέτσεφ, ο οποίος είχε την ιδέα για την ίδρυση του ινστιτούτου. Ο Βέτσεφ ηγείται του εργαστηρίου ασφαλών, αξιόπιστων και ευφυών συστημάτων στο ETH της Ζυρίχης. Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι ο Βέτσεφ μετέτρεψε ένα όνειρο σε επιτυχία, το οποίο σύντομα θα γίνει επιτυχία για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τί αλλάζει για τους τεχνολογικούς κολοσσούς μετά την απόφαση της ΕΕ

Σε περίπτωση που κάποιος από τους έξι κολοσσούς δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές κινδυνεύει με πρόστιμα έως και 20% του παγκόσμιου τζίρου του.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι τεχνολογικοί «γίγαντες» για μονοπωλιακές τακτικές

Παράλληλα, προωθείται ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με στόχο ένα νομοθέτημα, που είναι γνωστό ως Άρθρο 230 και προσφέρει προστασία στις τεχνολογικές πλατφόρμες από ποινικές ευθύνες σχετικά με τις αναρτήσεις των χρηστών τους.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οπλοστάσιό της κατά των «γιγάντων» της ψηφιακής τεχνολογίας

Οι εταιρείες που είναι γνωστές με το ακρώνυμο GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι «υπερβολικά μεγάλες για να μην μας απασχολούν», σημείωσε ο Επίτροπος, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ «χρειάζεται καλύτερη επίβλεψη» αυτών των εταιρειών,
ΔΙΕΘΝΗ

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας κρατούν τους εργαζομένους στο σπίτι λόγω κοροναϊού

Οι εταιρείες Amazon, Microsoft, Google και Facebook συνιστούν στους εργαζόμενούς τους στην πολιτεία Ουάσινγκτον να εργάζονται από το σπίτι καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ έχει φτάσει τους 12.