ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:27
Τερματικός σταθμός LNG
Άποψη τερματικού σταθμού LNG και αγωγών φυσικού αερίου στη θάλασσα.

Και η Βρετανία μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία αρνείται τα ρούβλια

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να πληρώνει με ρούβλια το ρωσικό αέριο παρά τις απαιτήσεις Πούτιν.

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Πούτιν δήλωσε πως υπέγραψε ένα διάταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν αυτές οι πληρωμένες δεν γίνονται.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

Το κοινό Γαλλογερμανικό «όχι»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν εξαγωγές φυσικού αερίου είναι να γίνει η συναλλαγή σε ρούβλια και σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει εκπλήρωση υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα διακόπτεται η παροχή αερίου.

 

Η νέα δήλωση Πούτιν που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση ανέτρεψε την εικόνα που υπήρχε έως τώρα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε τονίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε αποδεχθεί να συνεχιστούν οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ευρώ και δολάρια.

Η παρέμβαση Πούτιν προκάλεσε έντονη νευρικότητα και αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Νωρίτερα η τιμή στην Ολλανδία για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχωρούσε περίπου κατά 4%. Αμέσως μετά την δήλωση Πούτιν εκτινάχθηκε 5% υψηλότερα και στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε χαμηλότερα από 2%.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από αύριο Παρασκευή, 1η Απριλίου οι αγοραστές φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες και όλες οι πληρωμές από αύριο θα γίνονται με την κατάθεση συναλλάγματος στις ρωσικές τράπεζες ώστε οι αγοραστές να παίρνουν ρούβλια με τα οποία θα πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αν δεν γίνουν με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει αποτυχία του πελάτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η βοήθεια Βρετανίας στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το Κρεμλίνο αντέδρασε αρνητικά στη βρετανική παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία για πυραύλους SCALP, λέγοντας πως κλιμακώνει τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ υποσχέθηκε συνεχή στήριξη στο Κίεβο, παρά τις ρωσικές απειλές.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Βρετανία απειλείται να θεωρηθεί μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε επιθέσεις με drones ως συμμετοχή στον πόλεμο. Η Μόσχα προειδοποιεί για συνέπειες, ενώ το Λονδίνο δηλώνει στήριξη στην Ουκρανία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός ΥΠΑΜ: "Ανεύθυνη" η ρωσική άσκηση κοντά στα βρετανικά παράλια

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γουές Στρίτινγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, τονίζοντας πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε ρωσικά ινστιτούτα και πρόσωπα για Ναβάλνι

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε επτά Ρώσους και δύο ινστιτούτα, κατηγορώντας τους για ανάπτυξη χημικών όπλων που σχετίζονται με τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι το 2024 και μιας Βρετανίδας το 2018 με νευροτοξικές ουσίες όπως Νοβιτσόκ και επιβατιδίνη.