ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Και η Βρετανία μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία αρνείται τα ρούβλια

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να πληρώνει με ρούβλια το ρωσικό αέριο παρά τις απαιτήσεις Πούτιν.

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Πούτιν δήλωσε πως υπέγραψε ένα διάταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν αυτές οι πληρωμένες δεν γίνονται.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

Το κοινό Γαλλογερμανικό «όχι»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν εξαγωγές φυσικού αερίου είναι να γίνει η συναλλαγή σε ρούβλια και σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει εκπλήρωση υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα διακόπτεται η παροχή αερίου.

 

Η νέα δήλωση Πούτιν που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση ανέτρεψε την εικόνα που υπήρχε έως τώρα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε τονίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε αποδεχθεί να συνεχιστούν οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ευρώ και δολάρια.

Η παρέμβαση Πούτιν προκάλεσε έντονη νευρικότητα και αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Νωρίτερα η τιμή στην Ολλανδία για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχωρούσε περίπου κατά 4%. Αμέσως μετά την δήλωση Πούτιν εκτινάχθηκε 5% υψηλότερα και στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε χαμηλότερα από 2%.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από αύριο Παρασκευή, 1η Απριλίου οι αγοραστές φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες και όλες οι πληρωμές από αύριο θα γίνονται με την κατάθεση συναλλάγματος στις ρωσικές τράπεζες ώστε οι αγοραστές να παίρνουν ρούβλια με τα οποία θα πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αν δεν γίνουν με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει αποτυχία του πελάτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατηγορείται για σχέδιο επηρεασμού των εκλογών στη Μολδαβία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις και να υποδαυλίσει τις αρνητικές αντιλήψεις για τη Δύση και την εν ενεργεία ομάδα της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Σούνακ: Να είμαστε πιο τολμηροί με τις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιών

Η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να πληρώσει η Μόσχα για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει με την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: 30 φορές περισσότερα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023

Η επανεμφάνιση αυτής της πολύ μεταδοτικής ιογενούς νόσου, που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές μοιραίες για τη ζωή του ασθενούς και μεταδίδεται με τον αέρα, αποδίδεται στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια των ετών της Covid.