ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Economy, Oikonomia, Kyroseis, Sanctions
Πηγή: Shutterstock

«Χτύπημα» 18% του ΑΕΠ στην οικονομία της Ρωσίας από τις διεθνείς κυρώσεις

Το IIF εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα περάσει σε ύφεση 15% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3%. Πιθανή ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση.

Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί το 2022 κατά 15% περίπου λόγω της αυστηρότητας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Institute of International Finance (IFF).

Το IIF μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2022 για τη Ρωσία κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας προηγουμένως εκτίμηση ανάπτυξης 3%.

«Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου μπορεί να επιφέρει περισσότερα μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας, τα οποία θα βλάψουν δραστικά την ικανότητα της Ρωσίας να εισάγει αγαθά και υπηρεσίες, βαθαίνει την ύφεση», αναφέρει το IIF σε σημείωμα που υπογράφεται από ομάδα οικονομολόγων του.

Η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομική συρρίκνωση θα είναι διπλάσια από τη ρωσική ύφεση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το σημείωμα, δεδομένης της σχετικά μικρής οικονομίας της Ρωσίας και των δικών της κινήσεων να απομονωθεί από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, το IIF δεν αναμένει μια ευρεία μετάδοση των επιδράσεων στις αναδυόμενες αγορές.

«Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη θα πληγούν λόγω της εξαγωγικής τους έκθεσης στη Ρωσία, κάτι που οι αγορές μόλις αρχίζουν να τιμολογούν».

Η Λατινική Αμερική θα εμφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη, ενώ οι επιπτώσεις στην Αφρική και τμήματα της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα ήταν μέτριες. Ο άμεσος αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με την έκθεση κάθε χώρας στις τιμές των εμπορευμάτων είτε ως εισαγωγέας είτε ως εξαγωγέας.

«Η Λατινική Αμερική πρόκειται να κερδίσει από τη βελτίωση των όρων εμπορίου μεταξύ των πολλών εξαγωγέων βασικών προϊόντων της», ανέφερε το σημείωμα του IIF.

«Εν τω μεταξύ, οι δυσμενείς διαρροές θα πλήξουν κυρίως την Ανατολική Ευρώπη μέσω του εμπορίου και των εισαγωγέων εμπορευμάτων μέσω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και σιταριού, με την Τουρκία και την Αίγυπτο στο επίκεντρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ξεχωρίζει με τις τιμές του πετρελαίου να είναι έντονα αρνητικές για τον εισαγωγέα ενέργειας. Ένα βαρέλι πετρελαίου αυξήθηκε φέτος από περίπου 78 δολάρια σε 114 δολάρια στις αγορές του Λονδίνου.

«Κάθε άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το 2022 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας την εξάρτησή της από τις εισροές ξένων κεφαλαίων σε μια εποχή που η παγκόσμια διάθεση ανάληψης κινδύνων δεν έχει διευθετηθεί», ανέφερε η IIF.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Starmer-Kier-Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρ Στάρμερ σε Ζελένσκι: Η στήριξή μας στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «o συνεχιζόμενος αγώνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας έχει σημασία για όλους μας. Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακλόνητη».
Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».