ΓΔ: 1403.63 -0.31% Τζίρος: 88.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Ουκρανία: Σολτς και Μακρόν ζήτησαν άμεση εκεχειρία από τον Πούτιν

Ενώ o Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος αξίωσαν από τον Ρώσο πρόεδρο κατάπαυση του πυρός η Ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο δυτικοί ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από «διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες «αξίωσαν» επίσης «από την Ρωσία άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ετοιμότητα για περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους μέσω επτά «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σήμερα, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων επλήγη σε ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση σε νερό, φάρμακα ή τρόφιμα.

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου «ψευδή είδηση». Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Βλέπουμε μόνο την αρχή, δυστυχώς, και νομίζω ότι θα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ακόμα», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Αρχές και εθελοντές σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη έχουν περάσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να παράσχουν φαγητό, κατάλυμα και ιατρική βοήθεια σε πολλές χιλιάδες προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα.

«Ετοιμαζόμαστε για πρόσφυγες από πολεμικές ζώνες», δήλωσε ο Βίτολντ Βόλτσικ από το γραφείου του δημάρχου στο Πρζέμισλ, μια πόλη δυτικά του πολωνικού συνοριακού περάσματος της Μεντίκα, που έχει γίνει βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τους πρόσφυγες.

«Έχουμε ψυχολόγους στο σημείο. Δεν ήταν έως τώρα τόσο πολύ απασχολημένοι. Εάν αποδειχθεί ότι χρειαζόμαστε περισσότερους επαγγελματίες για να βοηθήσουμε ανθρώπους με ψυχικά τραύματα, θα τους αναζητήσουμε».

Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,43 εκατ. άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του στοχεύει στην «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, μια θέση που απορρίπτεται από τη Δύση ως αβάσιμη προπαγάνδα.

Σχεδόν 350.000 άνθρωποι έχουν περάσει στη Ρουμανία από την Ουκρανία ενώ πάνω από 150.000 έχουν φθάσει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών.

Η Ναντέζντα, μια 48χρονη γυναίκα από το Χάρκιβ (Χάρκοβο) της βορειοανατολικής Ουκρανίας που δεν θέλησε να δώσει το πλήρες της όνομα, έφθασε σήμερα πεζή στην Πολωνία με τις δύο κόρες της.

«Θα προσπαθήσουμε να βολευτούμε κάπως, να δούμε τι υπάρχει διαθέσιμο και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε», δήλωσε η ίδια, αφού διέσχισε το πέρασμα της Μεντίκα, κουτσαίνοντας καθώς είχε σπάσει το τακούνι σε ένα από τα παπούτσια της και κουβαλούσε δύο μικρές τσάντες.

Οι ελπίδες των προσφύγων να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους κάποια μέρα μειώνονται μέρα με τη μέρα. «Το Χάρκιβ χάθηκε, η μισή πόλη καταστράφηκε, δεν υπάρχει τίποτα για να επιστρέψουμε», δήλωσε η Ναντέζντα.

Αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Πολωνία έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι ευπαθείς πρόσφυγες μπορεί να πέσουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, όπως το να τους κλέψουν το διαβατήριο ή να τους εξαναγκάσουν σε επαιτεία, κλοπές ή πορνεία και έχουν συστήσουν μια 24ωρη γραμμή βοήθειας, διαφημίζοντάς την σε αφίσες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Η Ιρένα Ντάβιντ-Ολτσικ, επικεφαλής της μκο La Strada, με έδρα τη Βαρσοβία, που μάχεται κατά της διακίνησης ανθρώπων, δήλωσε ότι το κλειδί είναι η πρόληψη.

«Έως τώρα, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διακίνησης ανθρώπων. Αλλά αναμένουμε ότι περίπου σε ένα μήνα, θα συμβαίνουν άσχημα πράγματα και απατεώνες εργοδότες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση», είπε στο Reuters.

«Δεν φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν εδώ, αλλά μάλλον ότι θα μεταφερθούν στη δυτική Ευρώπη. Είμαστε σε κρίση, άρα ένα ορφανοτροφείο στην ηλιόλουστη Ισπανία ίσως ακούγεται ωραίο, αλλά μπορεί να είναι και παγίδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Χάμπεκ: Η Γερμανία πάντα καθυστερούσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερημένες αποστολές αρμάτων μάχης Leopard και τόνισε ότι αυτή η στρατηγική επαναλαμβάνεται τώρα για την παράδοση των πυραύλων Taurus.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες απώλειες έχουν οι Ουκρανοί, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος υπ. Άμυνας

«Πρακτικά οδηγήσαμε σε αποτυχία ολόκληρη την εκστρατεία τους για το 2025», ισχυρίζεται ο Αντρέι Μπελαούσοφ, παρότι η προέλαση των Ρώσων γίνεται με απώλειες άνω των 1.000 ανδρών καθημερινά.