Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τις δυο πλευρές να έχουν φτάσει στη Λευκορωσία, στη σκιά όμως των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, και ενώ δεν έχουν καταφέρει οι άμαχοι να περάσουν από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους καθώς οι δυο πλευρές ανταλλάζουν κατηγορίες για μη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.
Παρά το γεγονός ότι ο πήχης της αισιοδοξίας παραμένει χαμηλά δεδομένου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, η δήλωση Πεσκόφ που ανέφερε τις απαιτήσεις της Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος αφήνουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις, καθώς η ρωσική πλευρά δείχνει να έχει αποσύρει το αίτημα για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και αποχώρηση της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Νωρίτερα ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς. Ήταν η πιο σαφής ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην 12η ημέρα της.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή». Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. «Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.
«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρόψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.
Περισσότεροι από 400 άμαχοι νεκροί, 900 κοινότητες χωρίς ρεύμα και νερό
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος.
Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Οι βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, 1.500+ κτίρια κατοικιών», ανέφερε στο Twitter, με το υπουργείο Ενέργειας να αναφέρει ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων για ανθρωπιστικούς λόγους απέτυχε χθες Κυριακή. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.
Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.
Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.
Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκρούσεις και ασφαλής διέλευση για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), με βάση πληροφορίες που έλαβε μέχρι χθες Κυριακή.
To OCHA είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικοί εταίροι και η ουκρανική κυβέρνηση εντείνουν τις δραστηριότητες παροχής βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μερικούς από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, περίπου 30 φορτηγά εφοδιασμένα με βοήθεια δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ανέφερε το OCHA.
Σε άλλα μέρη, οι προμήθειες νερού και βασικών φαρμάκων εξαντλούνταν, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχιατρείου στην Μποροντιάνκα, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς, από τους οποίους ορισμένοι χρειάζονται 24ωρη βοήθεια.
Τα αποθέματα οξυγόνου για ασθενείς με Covid-19 και άλλους ήταν επίσης "απελπιστικά χαμηλά" και οι συγκρούσεις έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ανέφερε.