Όσο αυξάνεται η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία τόσο θα σφίγγει ο οικονομικός κλοιός της Δύσης γύρω από τη Ρωσία που απομονώνεται από τη διεθνή σκηνή μετά την απόφαση Πούτιν να εισβάλει στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί στη διάρκεια μιας επίσκεψης της στη Ρουμανία, οι χώρες της Δύσης θα ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Μαζί με τη Ρουμανία και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε επιβάλλει πολύ σοβαρές και αυστηρές κυρώσεις, ενώ περισσότερες κυρώσεις θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα», δήλωσε η Τζολί στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ομάδας G7, αλλά και η ΕΕ εξετάζουν την επιβολή περισσότερων περιορισμών, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως είπε η ίδια, ο στόχος των κυρώσεων είναι να προκληθούν συνθήκες ασφυξίας στη ρωσική οικονομία, προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει πορεία στην Ουκρανία. Ο Ρουμάνος υπουργός των Εξωτερικών Μπογκντάν Ορέσκου δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι συζητιούνται πολλαπλές επιλογές τη στιγμή αυτή.
Ήδη Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, ενώ κλιμακώνεται η πίεση για επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο κατά τα πρότυπα των κυρώσεων στο Ιράν. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.
Όταν ρωτήθηκε χθες από το CNN, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Είπε ότι ο στόχος είναι «να καταστεί αδύνατον για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τους πολέμους του» και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Συζητάμε λοιπόν στην ΕΕ μια στρατηγική προσέγγιση ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί σε απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, όταν ρωτήθηκε για την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τον βρετανικό κολοσσό Shell, απάντησε: «Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο». Ανέφερε πως «σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μυρίζουν ουκρανικό αίμα», προτρέποντας «όλες τις δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία» για «ανθρωπιστικούς» λόγους.