ΓΔ: 1403.63 -0.31% Τζίρος: 88.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
russia-polemos-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Στα χέρια των Ρώσων το Τσερνόμπιλ, περισσότεροι από 50 οι νεκροί

Μέσα σε λίγες ώρες από την ρωσική εισβολή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 άμαχοι ενώ 169 είναι οι τραυματίες σε όλη την Ουκρανία. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζεται πως φτάνουν τις 100.000.

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.

Για να αποφευχθεί μια εξάπλωση της σύγκρουσης και «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ορισμένες μονάδες θα μετακινηθούν για να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων στην ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες ενώ το ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για αύριο, Παρασκευή. Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ και η G7 συμφώνησε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι θα «απομονώσουν» τους Ρώσους αξιωματούχους.

Πλησιάζουν στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Η Ρωσία πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία από τρεις διαφορετικές πλευρές με πυραύλους να πλήττουν από γη και αέρα ουκρανικές πόλεις. Περισσότεροι από 100 πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικούς στόχους, ενώ εκρήξεις έχουν καταγραφεί και στο αεροδρόμιο Μελιτοπολ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα. Το πρωί, ένας σύμβουλός του είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας. Αργά απόψε, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι αποκατέστησε τη ροή των υδάτων σε ένα κανάλι που συνέδεε τον ποταμό Δνείπερο με την Κριμαία. Η Ουκρανία είχε διακόψει αυτήν την παροχή νερού, που κάλυπτε το 85% της χερσονήσου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

 Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως η σημερινή ρωσική επίθεση αποτελεί μια κίνηση που δεν είχε ο πλανήτης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προειδοποιώντας πως εάν αυτή η σύγκρουση «ξεδιπλωθεί με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι θα γίνει, έχει κάθε πιθανότητα να είναι πολύ αιματηρή, πολύ δαπανηρή και πολύ επιδραστική στην ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μεγάλο βαθμό». Ενώ τόνισε πως «αυτός είναι ένας πόλεμος που επέλεξε αποκλειστικά ο Πούτιν να διεξάγει για λόγους που δεν δικαιολογούνται».

Νωρίτερα Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το αεροδρόμιο Antonov που βρίσκεται περίπου 25 μίλια από το κέντρο του Κιέβου, στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Matthew Chance του CNN. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN τις πρώτες πρωινές ώρες προσγειώθηκαν ρωσικά ελικόπτερα στην προσπάθεια να φτιάξουν μια αεροπορική γέφυρα και να εφορμήσουν οι στρατιώτες.

Ο διοικητής της μονάδας είπε στο CNN ότι υπήρξε σθεναρή μάχη με τον ουκρανικό στρατό που αναγκάστηκε να υποχωρήσει αλλά σχεδιάζει να αντεπιτεθεί με στόχο να ανακαταλάβει το αεροδρόμιο.

Αναζητούν καταφύγιο οι Ουκρανοί

Στο Κίεβο, από τα ξημερώματα, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στο μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα.

Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός είναι παντού. Ένας υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας είπε ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης παρεμποδίζονται από τα συνεχή πυρά και τις διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.

Στη γειτονική Πολωνία, που αναμένει εισροή Ουκρανών προσφύγων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ανοίγει αμέσως κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα. Η ΕΕ δήλωσε επίσης «πανέτοιμη» να δεχτεί τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000.

Αυξάνονται οι αμερικανικές δυνάμεις προς τα ανατολικά σύνορα

Σε κοινή δήλωση οι ηγέτες των G7 καταδίκασαν την ρωσική επιθετικότητα σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «επαναφέρει τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Όπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε «έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων κρατών καταδικάζουν τον Ρώσο πρόεδρο «για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές μας». Προσθέτουν πως «Είμαστε ενωμένοι με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κρατών μελών τους καθώς και της Ουκρανίας και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Έξι αεροπλάνα F-35 θα φτάσουν σε Εσθονία, Λιθουανία και Ρουμανία σήμερα, ενώ όπως αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, σμήνος από επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι βρίσκονται καθ’ οδόν αν και αντιμετωπίζουν και τις καιρικές συνθήκες

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό περιλαμβάνει την μετακίνηση 8 αεροπλάνων F-35 από την Γερμανία σε ανατολικά κράτη μαζί με 20 ελικόπτερα ΑΗ-64 που βρίσκονται επίσης στη Γερμανία ενώ θα φύγουν κι άλλα 12 ελικόπτερα ΑΗ 64 από την Ελλάδα με κατεύθυνση προς την Πολωνία.

Επίσης, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το ΝΑΤΟ έδωσε στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης, Αμερικανό Στρατηγό Τοντ Γούλτερς, την εξουσία να ενεργοποιήσει την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, η οποία θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ,

«Σήμερα ενεργοποιήσαμε την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ που δίνει στους στρατιωτικούς μας διοικητές μεγαλύτερη εξουσία να μετακινούν δυνάμεις και να αναπτύσσουν δυνάμεις όταν χρειάζεται, και φυσικά αυτό μπορεί επίσης να είναι στοιχεία της δύναμης απάντησης του ΝΑΤΟ», δήλωσε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είμαστε έτοιμοι, προσαρμόζουμε τη στάση μας, αλλά αυτό που κάνουμε είναι αμυντικό, μετρημένο και δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Θέλουμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ