Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να φεύγουν από τα σημεία συγκέντρωσης και να παίρνουν θέσεις για επίθεση, πυροδοτώντας νέους φόβους για επικείμενη επίθεση στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του CBS.
Οι αναφορές αυτές αποτελούν πλήγμα στις ελπίδες ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό για να βρει λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις προτάσεις που υπέβαλε η Ουάσιγκτον ως «εποικοδομητικές».
Οι ΗΠΑ απέρριψαν το κύριο αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί ως μέλος, αλλά προσφέρθηκαν να συζητήσουν τα όρια για την ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη και τους περιορισμούς στις στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ
Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.
Σολτς και Ζελένσκι υποβαθμίζουν τις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησαν τη Δευτέρα να μειώσουν την ένταση με τη Ρωσία λέγοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν στην ατζέντα τους.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες υποβάθμισαν την πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία στο άμεσο μέλλον. Με περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα ήταν «απαράδεκτη» και απαίτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη Μόσχα.
«Το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας σε συμμαχίες ουσιαστικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου, η οποία ακολούθησε μια δίωρη συνάντηση μεταξύ των ηγετών. «Και γι' αυτό είναι περίεργο να παρατηρούμε ότι η ρωσική κυβέρνηση κάνει κάτι που πρακτικά δεν είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε ο Σόλτς. «Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα: Το ότι κάτι που δεν είναι καν στην ατζέντα γίνεται θέμα».
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, είπε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ένα μακρινό όνειρο», αλλά πρόσθεσε: «Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ο απόλυτος στόχος».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας θα αποφασιστεί στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει «εγγυήσεις» για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.