ΓΔ: 2109.27 0.47% Τζίρος: 73.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:40
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Ο Φρίντριχ Μερτς μιλά σε πολιτική εκδήλωση στη Γερμανία.

Μερτς: Ορθή η πρόθεση των ΗΠΑ για εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία δείχνει διάθεση για διαπραγματεύσεις στη «γραμμή επαφής».

Σημαντικές εξελίξεις διαμορφώνονται στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με την ουκρανική κρίση, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς. Ο καγκελάριος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα η Μόσχα φαίνεται ανοιχτή στην προοπτική νέων διαπραγματεύσεων στην αποκαλούμενη «γραμμή επαφής». Ο κ. Μερτς, αναγνωρίζοντας τον αποφασιστικό ρόλο της Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης στην Αλάσκα, ο κ. Μερτς δήλωσε πως οι αποφάσεις ήταν «πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου». Επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέφρασε αμφιβολίες για τα πέντε βασικά σημεία που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ουκρανική πλευρά. Όπως ανέφερε: «Τα καλά νέα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συμμετάσχουν στις εγγυήσεις ασφάλειας, δεν το αφήνουν αυτό αποκλειστικά στους Ευρωπαίους». Παράλληλα αναγνώρισε τη σημασία του να συνεισφέρουν οι Ευρωπαίοι το μερίδιό τους.

Διαπραγματεύσεις στη «γραμμή επαφής» και οι προκλήσεις της κατάπαυσης του πυρός

Αναφερόμενος στην έλλειψη προόδου ως προς την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ο καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή του, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη να υιοθετήσει αυτή τη λύση, καθώς «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συνεχίζονταν οι επιθέσεις» – γεγονός που χαρακτήρισε ως ένδειξη μεγάλης ασέβειας. Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για άμεση τριμερή συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας, πραγματοποίησε έκκληση για γρήγορη συμφωνία τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα είναι σημαντικότερη από μια εκεχειρία».

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο, ο κ. Μερτς αναφέρθηκε θετικά στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία κατά μήκος της «γραμμής επαφής», καθώς – όπως σημείωσε – η πλευρά της Μόσχας εγκατέλειψε προηγούμενες εδαφικές αξιώσεις για ανεξέλεγκτες περιοχές. «Δεν θα υπάρξουν εδαφικές διαπραγματεύσεις Τραμπ - Πούτιν πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών ή των Ευρωπαίων. Αυτό είναι καλή είδηση», τόνισε ο καγκελάριος.

Ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ και η στρατηγική της Δύσης

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα επόμενα βήματα, ο κ. Μερτς ξεκαθάρισε πως οι διαβουλεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη με στενή συνεργασία μεταξύ Ευρώπης, Ουκρανίας και ΗΠΑ. Ωστόσο ανέδειξε το γεγονός ότι ο αποφασιστικός ρόλος ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον αμερικανό πρόεδρο, λόγω της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος που διαθέτουν, και των κυρώσεων που μπορούν να επιβάλουν με στόχο να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Προσπαθούμε να λύσουμε διπλωματικά αυτό που δεν μπορεί να λυθεί στο πεδίο της σφαγής – και ευτυχώς, διαφορετικά σήμερα δεν θα υπήρχε η Ουκρανία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Απαράδεκτη» η αμερικανική πρόταση για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αμερικανικό σχέδιο αξιοποίησης ρωσικών κεφαλαίων για την Ουκρανία και απέρριψε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνεισφορά. Ελπίζει σε πρόοδο στη Γενεύη και επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Απαραίτητος ισχυρός στρατός στην Ουκρανία μετά από ειρήνη

Ο Γερμανός Καγκελάριος Μερτς τόνισε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας μετά από ειρηνευτική συμφωνία, ενώ δεν πρέπει να πιεστεί να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ρωσία στο τραπέζι διαλόγου, Τραμπ υπέρ κοινής ειρηνευτικής λύσης

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε πως για να υπάρξει ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία, η Μόσχα πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για τις έως τώρα διπλωματικές προσπάθειες.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς και Τραμπ κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα

Ο καγκελάριος Μερτς και ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία και συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, ενώ ο Μερτς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τον συντονισμό τους.