ΓΔ: 2056.38 1.09% Τζίρος: 221.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Ο καγκελάριος Μερτς θα συναντήσει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη

Την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, που ανέλαβε στις 6 Μαΐου, θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφαν Κορνέλιους.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 6 Μαΐου, θα συναντήσει για πρώτη φορά την Πέμπτη τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Κορνέλιους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία του πρώτου επίσημου ταξιδιού του Μερτς στις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη εβδομάδα, εν μέσω εντάσεων που συνδέονται με την Ουκρανία και τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε ή απείλησε ότι θα επιβάλει μια σειρά τελωνειακών δασμών στους εταίρους του.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το θέμα του εμπορίου, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, "τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας", καθώς και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Μερτς και Τραμπ έχουν ήδη μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές.

Λόγω της σημασίας των εξαγωγών για την οικονομία της, η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον.

Η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία έχει ήδη διανύσει δύο χρόνια ύφεσης και βρίσκεται ουσιαστικά σε στασιμότητα από το 2018.

Η Γερμανία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να βάλει τέλος το συντομότερο δυνατό στην ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τρία χρόνια. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι, ενώ θέλουν να επιβάλουν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την αναγκάσουν να δεχτεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν με δυσκολία την αμφιλεγόμενη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δείχνει ανυπομονησία, εξαπολύει απειλές, χωρίς ποτέ να περνά στην πράξη.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύτηκε την Τετάρτη να βοηθήσει το Κίεβο στην παραγωγή, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γερμανία, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για Γάζα, μιλά για Οδησσό-Μικολάιφ

Το Κρεμλίνο στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας ελπίδα πως θα δώσει τέλος στη σύγκρουση μετά την επίθεση της Χαμάς στη 7 Οκτωβρίου 2023, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτός στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας, χωρίς να δεσμεύεται. Πληροφορία από Wall Street Journal, χωρίς επιβεβαίωση από Reuters.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικοινώνησα με τον Πούτιν, πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε συνομιλίες με τον Βλ. Πούτιν, εκφράζοντας αισιοδοξία για τερματισμό του πολέμου. Συζητήθηκαν η Ουκρανία, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η αποπυρηνικοποίηση.