ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία

Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν στο τηλέφωνο

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

«Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι'αυτήν», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη «και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ζελένσκι-Βανς για τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για τις ρωσικές επιθέσεις και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας, τονίζοντας τη σημασία των συστημάτων Patriot για την προστασία της Ουκρανίας.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανένωση πέντε ουκρανό-ρωσικών παιδιών με τις οικογένειές τους

Πέντε ακόμη παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Μελάνια Τραμπ για επιστροφή παιδιών εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Περιμένουμε νέες αμερικανικές προτάσεις για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θεωρεί ειλικρινείς τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να πετύχει τους στόχους του, περιμένοντας νέες αμερικανικές προτάσεις.
Λογότυπο CIA ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξετάζεται ρωσική εμπλοκή σε ιρανικές επιθέσεις κατά της CIA

Εκρήξεις σε εγκαταστάσεις της CIA στον Κόλπο, πιθανόν από ιρανικά drones, προβληματίζουν τις ΗΠΑ για πιθανή ρωσική υποστήριξη στο Ιράν με πληροφορίες ή τεχνολογία. Δύο βάσεις επλήγησαν, μεταξύ τους και το συγκρότημα της πρεσβείας στο Ριάντ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ-Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί αύριο στις Φιλιππίνες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, για να συζητήσουν κυρίως τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN.