Η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμη να ξεπεράσει το ορόσημο των 100 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά το 2022, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αναμένονταν, σύμφωνα με έρευνα του Centre for Economics and Business Research (CEBR).
Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συνεχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει η μεγάλη πρόκληση για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, οι κινήσεις των οποίων θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην αποτελέσει τροχοπέδη και την αιτία για νέα διολίσθηση σε υφεσιακό σπιράλ.
«Το σημαντικότερο θέμα για τη δεκαετία του 2020 είναι πώς οι οικονομίες σε διεθνές επίπεδο θα διαχειριστούν τον πληθωρισμό», εκτίμησε ο Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς, αντιπρόεδρος του CERB και προσέθεσε ότι «θεωρούμε ότι μία προσεκτική προσέγγιση θα κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο τους υπάρχοντες κινδύνους. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη ύφεση είτε το 2023 ή το 2024».
Ανάλογες εκτιμήσεις έχει πραγματοποιήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, επίσης, πρόσφατα εκτίμησε ότι σε όρους δολαρίου η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. το 2022.
Στην ετήσια έκθεσή του «World Economic League Table» το CERB εκτίμησε ακόμη τα ακόλουθα:
- Η κινέζικη οικονομία θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική το 2030, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
- Η Ινδία θα καταστεί το 2022 η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, εκθρονίζοντας από αυτήν τη θέση τη Γαλλία και θα καταστεί η Τρίτη μεγαλύτερη το 2031, ένα χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
- Η βρετανική οικονομία θα καταστεί 16% «μεγαλύτερη» από τη γαλλική έως το 2036 παρά το Brexit.
- Η γερμανική οικονομία θα ξεπεράσει την ιαπωνική το 2033.
- Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά μέσο όρο κατά δύο τρις. δολάρια ετησίως έως το 2036, καθώς οι επιχειρήσεις θα περάσουν το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης στους καταναλωτές.