Θετικά μηνύματα για τον πόλεμο της διεθνούς κοινότητας κατά του κορονοϊού στέλνει η Pfizer, καθώς ανακοίνωσε ότι το νέο χάπι που έχει δημιουργήσει κατά της covid-19 μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η φαρμακοβιομηχανία σταματά να δέχεται νέους ασθενείς για την κλινική της μελέτη, καθώς υπήρξε «συντριπτική αποτελεσματικότητα» και ως εκ τούτου πλέον σχεδιάζει να υποβάλλει τα ευρήματά της στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει αρχικά «έγκριση έκτακτης ανάγκης» για χορήγηση του νέου φαρμάκου.
Η Pfizer είναι η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία, μετά τη Merck (σε συνεργασία με τον βιοτεχνολογικό όμιλο Ridgeback Biotherapeutics) που υποβάλλει το νέο της φάρμακο σε μορφή χαπιού σε ρυθμιστικές αρχές. Σημειώνεται ότι το χάπι της Merck έχει, ήδη, λάβει το πράσινο φως από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές, προκειμένου να χορηγείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Η μελέτη της Pfizer
Η Pfizer ανακοίνωσε ακόμη ότι στη μελέτη της συμμετείχαν 1.219 μη εμβολιασμένοι ενήλικες, οι οποίοι «πέρασαν» από πενθήμερη θεραπεία λήψης του χαπιού, ενώ υπήρξε μείωση του ποσοστού νοσηλείας εντός τριών ή πέντε ημερών από την έναρξη εμφάνισης των συμπτωμάτων της covid-19.
Συνολικά, μόλις το 0,8% των ατόμων που ξεκίνησαν θεραπεία εντός τριών ημερών από την εκδήλωση της ασθένειας κατέληξαν στο νοσοκομείο και κανείς δεν πέθανε, ενώ το 7% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο μεταφέρθηκαν αργότερα στο νοσοκομείο ή πέθαναν. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν όταν το φάρμακο ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Οι νέες θεραπείες κατά του κορονοϊού
Η ύπαρξη νέων θεραπειών, πέραν των εμβολίων, μπορεί να αλλάξει άρδην την κατάσταση για την πανδημία, καθώς οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τα σκευάσματα στο σπίτι, πάντα υπό την παρακολούθηση γιατρού.
Άλλωστε οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για τον κορονοϊό δεν είναι ιδανικές. Τα μονοκλωνικά αντισώματα από εταιρείες όπως η Regeneron Pharmaceuticals Inc. και η Eli Lilly & Co. μειώνουν τις νοσηλείες, αλλά η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει σε νοσοκομεία, κάτι το οποίο μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας. Η ανάγκη για ένα χάπι είναι τόσο έντονη που η Merck έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει στους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να υποβάλουν αίτηση για άδειες, προκειμένου το νέο φάρμακο να μπορεί να κυκλοφορήσει και σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
«Πραγματικά πετάμε στα σύννεφα μετά τα αποτελέσματα από τη νέα μας μελέτη. Θα αλλάξει τα πάντα», εκτίμησε η Αναλίζα Άντερσον, επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων της Pfizer που πραγματοποίησε τη μελέτη.
Εκτός από την τρέχουσα δοκιμή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, η Pfizer δοκιμάζει επίσης το φάρμακο σε ασθενείς τυπικού κινδύνου, μια μελέτη που περιελάμβανε ορισμένα εμβολιασμένα άτομα που είχαν πρωτοφανείς λοιμώξεις. Σε μια τρίτη μεγάλη δοκιμή, η Pfizer διερευνά εάν το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο «προφύλαξης» για άτομα που ζουν με κάποιον που είναι ασθενής με covid-19.
Το φάρμακο Pfizer δρα για να μπλοκάρει ένα κρίσιμο ένζυμο που χρειάζεται να αναπαραχθεί ο ιός Covid-19. Λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα δεύτερο φάρμακο που ονομάζεται ritonavir που βοηθά την το χάπι της Pfizer να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία αναμένει επί του παρόντος να παράγει περισσότερες από 180.000 συσκευασίες του φαρμάκου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προβλέπει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια συσκευασίες μέχρι το τέλος του 2022, με 21 εκατομμύρια να παράγονται το πρώτο εξάμηνο του έτους.