ΓΔ: 2334.66 -0.54% Τζίρος: 642.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40
russia, police, navalny
Φωτο: shutterstock

Ρωσία: Ολοκληρώνεται η τριήμερη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε τρεις ημέρες, απόφαση η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, ελήφθη για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αυξάνει τις ευκαιρίες για νοθεία.

Οι κάλπες κατά μήκος των 11 ζωνών ώρας της Ρωσίας άρχισαν να κλείνουν, καθώς ολοκληρώνονται απόψε το βράδυ οι βουλευτικές εκλογές, διάρκειας τριών ημερών, με τα αποτελέσματα να μην αναμένεται να προκαλέσουν έκπληξη.

Θεωρητικά, και οι 450 έδρες της κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής της Ρωσίας, είναι διαθέσιμες, αν και το κόμμα Ενιαία Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τη μεγάλη πλειοψηφία που κατέχει.

Καταγγελίες για εξαναγκασμούς ψηφοφόρων, εκτεταμένες παρατυπίες και νοθεία αμαύρωσαν την εκλογική διαδικασία από την πρώτη ημέρα, με ανεξάρτητους παρατηρητές από τη ρωσική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων Golos να καταγράφει χιλιάδες παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία.

Παρατηρητές από την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δεν παρέστησαν, λόγω της διαφωνίας σχετικά με τις συνθήκες που όρισαν οι ρωσικές αρχές σχετικά με την παρουσία τους, όπως επίσης και λόγω του μικρού αριθμού παρατηρητών που η Ρωσία συμφώνησε να υποδεχθεί.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας Έλα Παμφίλοβα ανέφερε πως υπάρχουν οκτώ επιβεβαιωμένα περιστατικά νοθείας και ανακοίνωσε πως η επιτροπή θα τα διερευνήσει. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ανθρώπους που ψήφισαν πολλές φορές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που ελπίζει να κερδίσει ψήφους εν μέσω της αυξημένης οργής για την πολιτική του Κρεμλίνου, διαμαρτυρήθηκε επίσης για παρατυπίες.

Η συμμετοχή λέγεται ότι ανήλθε σε άνω του 30% κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η υψηλότερη συμμετοχή καταγράφηκε στην Τσετσενία, στον νότιο Καύκασο, στο 76,15%, αν και πιθανόν οφείλεται στους φόβους για αντίποινα από τον αυταρχικό ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ.

Σήμερα, υποστηρικτές του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να καταθέσουν ψήφο διαμαρτυρίας κατά της Ενιαίας Ρωσίας.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Ναβάλνι Κίρα Γιάρμις, προσθέτοντας: «Η Ενιαία Ρωσία θέλει να κλέψει αυτές τις εκλογές από εμάς και να μας στερήσει άλλα πέντε χρόνια».

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν και διαδικτυακά, όπως έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας αναμένονται να δημοσιευτούν λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία κρατά το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εξαρτάται από τη Μόσχα. Τόνισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν, ενώ απέκλεισε για τώρα άμεση επικοινωνία με Πούτιν λόγω έλλειψης διάθεσης για ειρήνη.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναμένει από τη Ρωσία παύση βομβαρδισμών για μία εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για να μην πλήττεται το Κίεβο και άλλες πόλεις για μία εβδομάδα λόγω βαρυχειμωνιάς και επισήμανε πως τα βήματα αποκλιμάκωσης βοηθούν προς τον τερματισμό του πολέμου.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πολέμου

Η Ρωσία μετατρέπει τον χειμώνα σε όπλο, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας. Η ΕΕ ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας με γεννήτριες, χρηματοδότηση και ενεργειακό εξοπλισμό, ενώ στηρίζει τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με το Κίεβο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν υποσχέθηκε παύση επιθέσεων στο Κίεβο για μία εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει για μια εβδομάδα τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο λόγω του ψύχους στην Ουκρανία, και ότι ο Πούτιν συμφώνησε, παρά τις αρχικές αμφιβολίες άλλων.
Άνθρωπος σε χιονοθύελλα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Οι πιο έντονες χιονοπτώσεις των 200 τελευταίων ετών

Η Μόσχα βίωσε τις ισχυρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 203 ετών φέτος τον Ιανουάριο, με θερμοκρασίες 1,5°C χαμηλότερες από τον μέσο όρο. Το φαινόμενο οφείλεται σε ισχυρούς κυκλώνες που πέρασαν πάνω από την περιοχή.