ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
Η ελληνική και η ισραηλινή σημαία κυματίζουν μαζί σε γαλανό ουρανό.

Ισραήλ: Ποιοι οι κλάδοι ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 4 σύμφωνα με τον «Οδηγό Επιχειρείν στο Ισραήλ 2021»: η καινοτομία, τα τρόφιμα, οίνοι-αποστάγματα και τα καλλυντικά.

Επτά κλάδους ενδιαφέροντος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις απαριθμεί ο «Οδηγός Επιχειρείν στο Ισραήλ 2021» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβεία της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις εξαγωγές (agora.mfa.gr). Σύμφωνα με τον οδηγό το ενδιαφέρον εστιάζεται στους παρακάτω τομείς και αιτιολογείται ως εξής:

  • Προώθηση της συνεργασίας στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως και μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια σε τεχνογνωσία και κοινές επιχειρήσεις.
  • Προώθηση συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με βάση την ισραηλινή τεχνογνωσία ανάπυξης παραγωγής προϊοντων μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες
  • Ενίσχυση συνεργασίας υδατικών τεχνολογιών - περιβαλλοντικής προστασίας. Το Ισραήλ είναι στην πρωτοπορία και σε αυτόν τον τομέα. Θα μπορούσαν να προσελκυστούν επενδύσεις για εργοστάσια αφαλάτωσης σε ελληνικά νησιά.
  • Τουρισμός. Η δυναμική ήδη υπάρχει και πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή καλού προϊόντος.
  • Συνεργασία στον τομέα μεταφορών - ναυτιλίας. Δεν υπάρχει ακόμα ουσιαστική συνεργασία σε αυτόν τομέα εκτός από την συμφωνία που έγινε με το Νεώρειο Σύρου στις αρχές Ιανουαρίου 2020.
  • Συνεργασία στον φαρμακευτικό τομέα. Η συμπαραγωγή προίόντων είναι εφικτή καθώς το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι φθηνότερο από το Ισραήλ..
  • Κατασκευαστικός τομέας. Καθώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν σημαντική δραστηριότητα στο Ισραήλ θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να εισέλθουν και ελληνικές επιχειρήσεις

Δυνατότητες για εξαγωγές από Ελλάδα

Οι δυνατότητες για τις ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • τροφίμων (ειδικότερα γαλακτοκομικών και αρτοποιημάτων προϊόντων), οργανικά τρόφιμα
  • οίνων και αποσταγμάτων
  • φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων/ συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντα υγείας
  • τεχνολογιών επικοινωνιών/ πληροφορικής (υπηρεσίες σχεδιασμού/ κατασκευή προϊόντων μικροηλεκτρονικής), διαστημική τεχνολογία και εφαρμογές
  • έρευνα και ανάπτυξη/ συμπαραγωγή στον τομέα των επιστημών ζωής (βιοφαρμακευτικά, ιατρικός εξοπλισμός)
  • έτοιμου ενδύματος
  • δομικών υλικών για κατασκευές κατοικιών, υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου και του τομέα της ενέργειας.

Κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος

Οι κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι 4 σύμφωνα με τον Οδηγό. Η καινοτομία, τα τρόφιμα, οίνοι-αποστάγματα και τα καλλυντικά. Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

  • Καινοτομία. Καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα που χαρακτηρίζεται ως startup nation και έχει καταφέρει την τελευταία 20ετία να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλεια ύψους 20 δις δολ. έχει καταστεί πόλος έλξης για όσους επιθυμούν να προωθήσουν συγκεκριμένες προσπάθειες σε τομείς καινοτομίας. Η Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Startup Nation-SNL έχουν σημαντική συμβολή στη διοργάνωση και διαμόρφωση συνεργασιών ενδιαφερομένων εταιρειών και πρωτοβουλιών προώθησης καινοτόμων εφαρμογών..
  • Τρόφιμα. Ο κλάδος τροφίμων έχει γνωρίσει ανάπτυξη κύκλου εργασιών 30% την τελευταία 5ετία και η διαμόρφωση νέου προτύπου κατανάλωσης καινοτόμων και βιολογικών προϊόντων ολοένα αυξάνεται. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταστεί σημαντικός εξαγωγέας των ανταγωνιστικών της προϊόντων υπάρχει σημαντικό περιθώριο επαύξησης των εξαγωγών.
  • Οίνοι-Αποστάγματα. Παρότι το Ισραήλ έχει μια σεβαστή εγχώρια παραγωγή οίνων, είναι σημαντικό ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι εισαγωγές οίνων από το εξωτερικό καθώς εκτιμάται ο ποιοτικός και με καταξιώση διεθνώς οίνος. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα και τα περιθώρια αύξησης εξαγωγών τόσο οίνων όσο και αποσταγμάτων είναι σημαντικά.
  • Καλλυντικά. Ο κλάδος αυτός καθώς και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τόσο ένεκα σημαντικής εγχώριας παραγωγής όσο και ένεκα της αύξησης των εισαγωγών. Καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες καταναλώνουν σημαντικό μερίδιο από τη μηνιαία δαπάνη σε επιμέλεια του σώματος με καλλυντικά, είναι σημαντικό να υπάρξει δραστηριοποίηση και ελληνικών οίκων με ανταγωνιστικά προϊόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δύο νεκροί από νέα ισραηλινά πλήγματα

Δύο άνδρες σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξουδετέρωση στελέχους της Χεζμπολά. Ένας εξ αυτών επλήγη από drone ενώ οδηγούσε στο χωριό Τουλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ANI.
Ένοπλος στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι συνέλαβαν 7 υπαλλήλους ΟΗΕ για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ

Επτά Υεμενίτες που εργάζονται για τον ΟΗΕ συνελήφθησαν στη Σαναά, την οποία ελέγχουν οι Χούθι, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την υπόθεση.
Ελληνικές startups ομάδα εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται σε 879 οι εγγραφές στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

Στις 879 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, μετά την έγκριση 22 νέων εγγραφών, ενώ απορρίφθηκαν άλλα 22 αιτήματα λόγω μη πλήρωσης κριτηρίων και προϋποθέσεων.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Οι Ισραηλινοί να νιώθουν άνετα με τη διεθνή δύναμη ασφαλείας

Ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο Κιριάτ Γκατ πως μέλη της διεθνούς δύναμης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να είναι χώρες που εμπιστεύεται το Ισραήλ, ενώ το σχέδιο Τραμπ προβλέπει αφοπλισμό Χαμάς και ανοικοδόμηση Γάζας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πίεση σε Ισραήλ από ΗΠΑ και άλλους για τήρηση κατάπαυσης πυρός

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβιάσεις εκεχειρίας στη Γάζα και ζήτησε από τις ΗΠΑ και άλλους να το πιέσουν, ακόμη και με κυρώσεις ή εμπάργκο όπλων, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία.