Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «διατηρούν επί του παρόντος τους υφιστάμενους περιορισμούς» στα διεθνή ταξίδια, παρά τα αιτήματα, ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για αμοιβαιότητα στην άρση περιορισμών, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δικαιολόγησε την απόφαση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης κυρίως λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Πρόσθεσε πως τα τρέχοντα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ δείχνουν μια θετική τάση και αντικατοπτρίζουν ότι οι άνθρωποι κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα του εμβολιασμού.
Η Ψάκι τόνισε ότι έχει καταγραφεί μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των μη εμβολιασμένων Αμερικανών, αλλά ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αποφεύγουν σοβαρές μορφές ασθένειας.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily, την απόφαση για παράταση των περιορισμών είχαν προανηγγείλει αξιωματούχοι με δηλώσεις στο Reuters. Η απόφαση σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν αποκλείσει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2020 δεν πρόκειται να αρθούν βραχυπρόθεσμα.
«Δεδομένης της θέσης μας σήμερα με την παραλλαγή Δέλτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τους υπάρχοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος στην εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.
«Λόγω της παραλλαγής Δέλτα, τα κρούσματα αυξάνονται εδώ, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που είναι ανεμβολίαστοι και φαίνεται πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση σχεδόν σίγουρα καταδικάζει τις προσπάθειες των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών και της τουριστικής βιομηχανίας των ΗΠΑ για τη διάσωση των καλοκαιρινών ταξιδιών Ευρωπαίων και άλλων που καλύπτονται από τους περιορισμούς. Οι αεροπορικές εταιρείες άσκησαν έντονες πιέσεις στον Λευκό Οίκο εδώ και μήνες για να άρει τους περιορισμούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή επιβάλλουν περιορισμούς σε πολίτες που τις τελευταίες 14 ημέρες βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 26 έθνη του χώρου Σένγκεν στην Ευρώπη, στην Ιρλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ιράν και τη Βραζιλία.
Οι έκτακτοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των ΗΠΑ επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στους προερχόμενους από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020 για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19 και έκτοτε έχουν προστεθεί πολλές χώρες -πιο πρόσφατα η Ινδία στις αρχές Μαΐου.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό θα παραμείνουν κλειστά για μη απαραίτητα ταξίδια μέχρι τουλάχιστον τις 21 Αυγούστου -- ακόμα και όταν ο Καναδάς δήλωσε ότι θα αρχίσει να επιτρέπει την είσοδο σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς τουρίστες από τις 9 Αυγούστου.
Ερωτηθείς στις 15 Ιουλίου σε κοινή εμφάνιση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω εντός των επόμενων ημερών».
Η Μέρκελ δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για άρση των περιορισμών «πρέπει να είναι μια βιώσιμη απόφαση. Σίγουρα δεν είναι λογικό να πρέπει να το πάρουμε πίσω μετά από λίγες μόνο ημέρες».