Την έξοδο του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας σηματοδοτεί η απόφαση του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην παρατείνει τη σύσταση για μη διανομή μερισμάτων πέραν του Σεπτεμβρίου 2021.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο SSM, οι εποπτικές αρχές θα επιστρέψουν στον προ πανδημίας τρόπο αξιολόγησης των κεφαλαιακών σχεδίων και των σχεδίων διανομής μερισμάτων των τραπεζών. Παρ' όλα αυτά, συνιστάται στις τράπεζες να παραμείνουν συνετές και να μην υποτιμήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο όταν αποφασίσουν για τα μερίσματα.
Ο SSM υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2020 η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να μην καταβάλλουν μερίσματα, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους να απορροφούν ζημίες και να στηρίζουν τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19). Παρόμοια σύσταση επαναλήφθηκε τον Ιούλιο, ενώ τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων. Το ίδιο ίσχυε και για τις επαναγορές μετοχών.
Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις, προσθέτει ο Εποπτικός Μηχανισμός, επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και δείχνουν μειωμένη αβεβαιότητα, η οποία βελτιώνει την αξιοπιστία της κεφαλαιακής πορείας των τραπεζών. Οι εποπτικές αρχές εξέτασαν τις πρακτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αποκατασταθεί η προηγούμενη εποπτική πρακτική της συζήτησης για τις κεφαλαιακές πορείες και τα σχέδια διανομής μερισμάτων ή επαναγοράς μετοχών με κάθε τράπεζα στο πλαίσιο του κανονικού εποπτικού κύκλου.
Κατά την αξιολόγηση της κεφαλαιακής πορείας μιας τράπεζας και των σχεδίων διανομής της, οι εποπτικές αρχές θα έχουν μια μακρόπνοη άποψη δεόντως ενημερωμένη από τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) του 2021. Οι εποπτικές αρχές θα εξετάσουν επίσης προσεκτικά τις πρακτικές πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την αξιοπιστία της κεφαλαιακής της πορείας, ενώ θα συνεργαστούν με τις τράπεζες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο πλαίσιο του τακτικού εποπτικού διαλόγου.
Η σύσταση για τα μερίσματα εξακολουθεί να ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες αποφάσεις για την καταβολή μερισμάτων θα πρέπει να λάβουν χώρα το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ήδη οι εποπτικές αρχές διεθνώς κινούνται στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των τραπεζών από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι καταργεί πλήρως τους περιορισμούς στα μερίσματα, επιτρέποντας διανομές από μεγάλες τράπεζες, όπως HSBC Holdings Plc, Barclays Plc, Standard Chartered Plc κ.α.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δισεκατομμύρια ευρώ που θέλουν να επιστρέψουν στους μετόχους. Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 22 δισ. ευρώ για να ανταμείψουν τους μετόχους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η BNP Paribas SA, η ισπανική BBVA, η ING Groep NV, η Intesa Sanpaolo SpA και η Nordea Bank Abp έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα για διανομή μερισμάτων.
Όπως εκτιμά ο αναλυτής του Bloomberg, Τζόναθα Τάις, τα αποτελέσματα των stress tests στην Ευρώπη ενδέχεται να δείξουν μικρότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, στις περισσότερες περιπτώσεις, και διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία. Η BNP και η HSBC προβλέπεται επί του παρόντος να ηγηθούν των πληρωμών μερισμάτων από ευρωπαϊκές τράπεζες για το 2021, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τα 50 δισ. δολάρια, ενώ είναι επίσης δυνατές περιορισμένες επαναγορές από το τέταρτο τρίμηνο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην εξαμηνιαία έκθεσή της για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα η S&P τόνισε χθες ότι οι τράπεζες ξεπερνούν τις επιδράσεις της πανδημίας και ήδη μέσα στο 2022 εννέα από τα 20 μεγαλύτερα εθνικά τραπεζικά συστήματα θα έχουν επιστρέψει στην οικονομική ισχύ που είχαν πριν την πανδημία.