ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Σουηδία «παρέλυσε» μετά από κυβερνοεπίθεση

«Ένας εκ των υπεργολάβων μας επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση και για αυτόν τον λόγο τα ταμεία μας δεν λειτουργούν πλέον», διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου η Coop Sweden, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κλάδου στη χώρα.

Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τα περίπου 800 καταστήματά της στη χώρα, έπειτα από μια κυβερνοεπίθεση, που «παρέλυσε» τις ταμειακές μηχανές της.

«Ένας εκ των υπεργολάβων μας επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση και για αυτόν τον λόγο τα ταμεία μας δεν λειτουργούν πλέον», διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου η Coop Sweden, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κλάδου στη χώρα.

«Λυπούμαστε για αυτήν την κατάσταση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξανανοίξουμε σύντομα», συμπλήρωσε η αλυσίδα.

Ούτε το όνομα του υπεργολάβου ούτε ο τρόπος δράσης που ακολουθήθηκε στην κυβερνοεπίθεση, η οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ, έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όμως, το περιστατικό λαμβάνει χώρα, την ώρα που ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων «λυτρισμικού» πλήττει οικονομικούς στόχους ή δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στις ΗΠΑ.

Αυτά τα "ransomwares" «παραλύουν» το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων ενός οργανισμού, που καλείται να μεταφέρει κεφάλαια στους χάκερ για να το απελευθερώσουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Emsisoft, τουλάχιστον 18 δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν σε χάκερ που χρησιμοποίησαν «λυτρισμικό» τον περασμένο χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Προκαταρκτική συμφωνία με Saab για αγορά αεροσκαφών ραντάρ

Η κυβέρνηση Καναδά υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Saab για την προμήθεια τουλάχιστον έξι ιπτάμενων ραντάρ GlobalEye για επιτήρηση της Αρκτικής, εγκαινιάζοντας διαπραγματεύσεις για πιο λεπτομερή συνεργασία.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία και Σουηδία αναχαίτισαν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη

Φινλανδία και Σουηδία πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή αποστολή αναχαίτισης ρωσικών αεροσκαφών στον Κόλπο της Φινλανδίας, ενισχύοντας τον έλεγχο της περιοχής μετά τα πρόσφατα περιστατικά και δείχνoντας τη συνεργασία τους στον αεροπορικό τομέα.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Έρευνα για πιθανή εκλογική νοθεία στις βουλευτικές εκλογές

Στη Σουηδία ερευνάται υπόθεση εκλογικής νοθείας στην κομητεία Νταλάρνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές και να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου.
Σημαίες Ελλάδας Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαγκνταλένα Άντερσον έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Σουηδία

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σουηδίας ανέθεσε στη Μαγκνταλένα Άντερσον, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη στενή νίκη της κεντροαριστεράς, ενώ ο Ουλφ Κρίστερσον παραιτήθηκε παραδεχόμενος την ήττα του.
Μετάλλιο Νόμπελ
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται στα 1,2 εκατ. δολάρια το χρηματικό έπαθλο των βραβείων Νόμπελ

Το Ιδρυμα Νόμπελ αυξάνει φέτος το χρηματικό έπαθλο κατά 9%, φθάνοντας τα 12 εκατ. σουηδικές κορώνες ανά κατηγορία, εστιάζοντας στη διατήρηση της αξίας του θεσμού. Οι φετινοί νικητές θα ανακοινωθούν 5-12 Οκτωβρίου.
Ουλφ Κρίστερσον
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Κρίστερσον παραιτείται μετά την εκλογική ήττα στη Σουηδία

Ο Ουλφ Κρίστερσον αναγνώρισε την ήττα του στις σουηδικές εκλογές από τη Μαγκνταλένα Άντερσον και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί. Το αριστερό μπλοκ κέρδισε με 176 έδρες, ενώ το δεξιό έλαβε 173.