ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
blinken
Φώτο: Shutterstock

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον ελπίζει σε πιο σταθερές σχέσεις με τη Μόσχα

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε πιο σταθερές και επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία, όμως αν αυτή η τελευταία συνεχίσει «να επιτίθεται», τότε η Ουάσινγκτον θα απαντήσει, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει να μας επιτίθεται ή να ενεργεί όπως έκανε με τις επιθέσεις SolarWind, τις παρεισφρήσεις στις εκλογές μας και την επίθεση εναντίον του Ναβάλνι, τότε θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη La Repubblica.

Ο Αμερικανός υπουργός --ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για μια συνάντηση με θέμα τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση ισλαμιστικών πολιτοφυλακών-- αναφερόταν σε κυβερνοεπιθέσεις και στο ρόλο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η Κίνα είναι «το πιο περίπλοκο ζήτημα» όσον αφορά τις σχέσεις, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, όμως δήλωσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διάφορες σχέσεις που έχουν χώρες με την Κίνα και πως δεν θα ζητήσουν από κανένα έθνος να επιλέξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι ωστόσο αλήθεια πως, όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα --ως αντίπαλο, ανταγωνιστή ή εταίρο--, είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν δρούμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Ιταλία έκανε σημαντικές προσπάθειες στο σχεδιασμό νομοθεσίας με στόχο την προστασία του δικτύου της 5G από «αναξιόπιστους πωλητές» και πως θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους, αν έρθουν επενδύσεις από άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στην Ιταλία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huaiwei στα δίκτυα επόμενης γενιάς λέγοντας πως η κινεζική εταιρεία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Η Huawei έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 205 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 205 αιχμαλώτους πολέμου, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι περισσότεροι Ουκρανοί αιχμάλωτοι ήταν σε αιχμαλωσία από το 2022 και ανάρτησε φωτογραφίες επιστροφής τους.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Καμία ουσιαστική εξέλιξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, στην πράξη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ η Μόσχα εκτιμά την πρόθεση διαλόγου από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.