Η Βρετανία θα αρχίσει σήμερα τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της σε μία εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού, την οποία θεωρεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας στον άξονα των κινήσεών της μετά το Brexit, μακριά από την Ευρώπη και προς την κατεύθυνση οικονομιών που γεωγραφικά βρίσκονται περισσότερο μακριά, αλλά αναπτύσσονται ταχύτατα.
Η σχετική συμφωνία συνεργασίας για την περιοχή του Ειρηνικού (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership –CPTPP) αφαιρεί ποσοστό 95% των δασμών μεταξύ των κρατών-μελών της (Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία, Βιετνάμ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μεξικό, Περού, Μπρουνέι, Χιλή και Μαλαισία).
Η Βρετανία ελπίζει ότι θα διαμορφώσει μία θέση για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο εμπόριο ως μία εξαγωγική χώρα ποιοτικών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και προσφοράς επαγγελματικών υπηρεσιών. Η συμμετοχή της στην αναφερόμενη συμφωνία θα ενισχύσει τις εμπορικές συμφωνίες που επιζητεί το Λονδίνο ή αυτές που έχει ήδη συμφωνήσει με μεγαλύτερες χώρες-μέλη.
«Στο μέρος αυτό του κόσμου βρίσκονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη Βρετανία. Αποχωρήσαμε από την ΕΕ με την υπόσχεση να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους παλιούς συμμάχους μας, αλλά και τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες καταναλωτικές αγορές πέραν της Ευρώπης», όπως δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας. «Είναι ένα εντυπωσιακό βραβείο μετά το Brexit, το οποίο θέλω εμείς να αρπάξουμε».
Η συμφωνία CPTPP δεν αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε εκτόξευση των βρετανικών εξαγωγών, αλλά διασφαλίζει την πρόσβαση σε αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών για νομικές, χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες και θεωρείται από τους υπουργούς σημαντικός τρόπος για την εξασφάλιση επιρροής σε μια περιοχή, όπου η Κίνα αποτελεί σταδιακά την κυρίαρχη οικονομική δύναμη.
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η CPTPP δεν επιβάλλει νόμους στα μέλη της, δεν έχει στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ή μιας τελωνειακής ένωσης και δεν επιδιώκει μία πιο ευρεία πολιτική ενοποίηση.