ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
deutsche telecom-ote-germania
Φώτο: Shutterstock

Ψάχνει επενδυτές η Deutsche Telekom για το δίκτυο οπτικών ινών

Απελπιστικά καθυστερημένη στην ανάπτυξη σύγχρονου τηλεπικοινωνικού δικτύου, η Telekom προσφέρει σε επενδυτές έως και 50% της νέας εταιρείας που θα αναλάβει να εγκαταστήσει οπτικές ίνες.

Τα χρόνια που άφησε να περάσουν χωρίς επενδύσεις στις οπτικές ίνες έρχονται να τιμωρήσουν τον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Deutsche Telecom, που έχοντας μείνει αρκετά πίσω από τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, προσφέρει μερίδιο σε μετόχους σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των δικτύων στη Γερμανία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία, που έχει καταφέρει να αφήσει πολύ πίσω την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, αναπτύσσοντας σύγχρονης τεχνολογίας καλώδια οπτικών ινών, ενώ η Γερμανία βρίσκεται ακόμα -όπως και η Ελλάδα- κολλημένη στην εποχή των χάλκινων καλωδίων. Χαρακτηριστικά η έκθεση New Fiber Market Panorama 2021 του IDATE, που δημοσιεύθηκε από το FTTH Council Europe, για τις χώρες που έχουν να διανύσουν τη μεγαλύτερη απόσταση για να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών, η Γερμανία βρίσκεται στη πρώτη θέση με Βρετανία και Ιταλία να ακολουθούν, ενώ στις τρεις αυτές χώρες εδρεύουν περίπου 60% των νοικοκυριών της ηπείρου.

Τα στοιχεία αυτά έχουν φέρει πιέσεις στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Γερμανίας, που έχει και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, και καλείται να δράσει γρηγορότερα, καθώς η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας νέες συνήθειες (περισσότερη τηλεργασία και ψηφιακή διασκέδαση στο σπίτι που απαιτούν γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις).

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters η Deutsche Telecom και η Deutsche Bank που ενεργεί σαν σύμβουλος απευθύνονται σε επενδυτές όπως τα ολλανδικά funds APG και PGGM, τα καναδικά Brookfield και CDPQ καθώς και κρατικά επενδυτικά funds. Η Deutsche Telecom και η Deutsche Bank δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις φήμες όπως αναφέρει το Reuters. Παράλληλα ο γερμανικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών έχει βάλει μπροστά την πώληση της T-Mobile στην Ολλανδία, με στόχο να περιορίσει τα χρέη και να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελίξια και ρευστότητα ώστε να προχωρήσεις στις επενδύσεις για τις υποδομές.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ευρώπη, η Deutsche Telecom έχει μείνει σημαντικά πίσω στην ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας καθώς για χρόνια στηριζόταν στα δίκτυα χαλκού και την αναβάθμιση τους για τις συνδέσεις. Η ταχύτατη ψηφιοποίηση και οι μεγαλύτερες αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών έφεραν τον γερμανικό όμιλο να τρέχει για την ανάπτυξη οπτικής ίνας από το 2019.

Περισσότερα από 34,7 εκατ. νοικοκυριά στη Γερμανία δεν έχουν πρόσβαση σε οπτική ίνα, με την Deutsche Telecom να σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυα ώστε να συνδεθούν 4 εκατ. σπίτια. Η Telekom προσφέρει στους επενδυτές το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας για τις υποδομές, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί περαιτέρω το επενδυτικό πρόγραμμα. Ο Γερμανικός πάροχος ακολουθεί την στρατηγική που είχαν εφαρμόσει ανταγωνιστές όπως η ισπανική Telefonica, που πραγματοποίησε παρόμοιες συμφωνίες με τους επενδυτές ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις αναβαθμίσεις των δικτύων.

Υποθέτοντας μια παρόμοια αποτίμηση, το έργο της Deutsche Telecom που στοχεύει να συνδέσει σε οπτική ίνα 4 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να στοιχίσει περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telecom Τιμ Χοτζες υπογράμμισε τη δέσμευση της εταιρείας να επιταχύνει την ανάπτυξη οπτικής ίνας στη Γερμανία και να ανεβάσει τις συνδέσεις από τις 600.000 πέρυσι στα 2,5 εκατομμύρια μέχρι το 2024, ενώ πρόσθεσε πως η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύει 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε ανάπτυξη οπτικών ινών.

Ωστόσο, όσο φιλόδοξο και αν είναι το σχέδιο της Deutsche Telecom, η Γερμανία θα παραμείνει αρκετά πίσω σε σχέση με την Ισπανία και τη Σουηδία όπου περισσότερο από το 60% των νοικοκυριών έχουν ήδη σύνδεση στο ίντερνετ μέσω των οπτικών ινών, εν αντιθέσει με την Γερμανία όπου το ποσοστό είναι μόλις στο 5% και είναι ελαφρώς χαμηλότερο και από της Ιταλίας.

Ενώ η Deutsche Telecom ετοιμάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια, αντιμετωπίζει παράλληλα τον μεγάλο λογαριασμό που δημιουργήθηκε από την απόφαση να αυξήσει το ποσοστό της στην T-Mobile US από το 43% στο 50%. Ήδη έχει επιβαρυνθεί με δανεισμό ύψους 130 δισ. ευρώ και τώρα πουλάει μέρος των δραστηριοτήτων της για να μειώσει το ποσό του χρέους. Πρώτη που παίρνει τον δρόμο της πώλησης είναι η δραστηριότητα της T-Mobile στην Ολλανδία που υπολογίζεται ότι αξίζει 5 δισ. ευρώ, με την ολλανδική εταιρεία κινητής να έχει 6,8 εκατ. πελάτες και οι πωλήσεις της την περασμένη χρονιά ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ.

Ήδη η Morgan Stanley που λειτουργεί ως σύμβουλος για την συμφωνία έχει ήδη αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα σε πιθανούς επίδοξους μνηστήρες ζητώντας να υπάρξουν προσφορές μέχρι τέλος Ιουλίου. Επενδυτές όπως τα fund KKR, EQT και Warburg Pincus αναμένεται να λάβουν μέρος στον κύκλο προσφορών.

Όπως αναφέρει το Reuters, μόλις ολοκληρωθεί η πώληση, η Deutsche Telecom είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει αγοραστές για το τμήμα των τηλεπικοινωνιακών της κεραιών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.